Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Thierry Breton

Hoće li čovjek koji je razbjesnio Elona Muska postati idući šef Europe: Ove godine posjetio Plenkovića u Zagrebu

Thierry Breton
Thierry Breton Foto: Afp
Ključni pretendent na šefa Europe dolazi iz Francuske, a na poziciji koju trenutačno obnaša postao je neprijatelj Elona Muska.

Francuz Thierry Breton aktualni je povjerenik za unutarnje tržište Europske unije koji je tijekom obavljanja dužnosti razljutio puno velikih igrača svjetskog biznisa. Čini se da je sada bacio oko na najvažniju poziciju u Bruxellesu - predsjednika Europske komisije.

Prošlog tjedna sudjelovao je u francuskoj televizijskoj emisiji te se široko osmjehnuo dok se govorilo o njegovim predsjedničkim ambicijama. Međutim, kako piše ugledni magazin Politico, pitanje je hoće li ga francuski predsjednik Emanuel Macron poduprijeti u njima.

U travnju ove godine stigao je i u posjet premijeru Andreju Plenkoviću. Kako je tada izvijestila Vlada, razgovarali su o hrvatskom gospodarstvu, posljedicama ruske agresije na Ukrajinu na opskrbu energentima i jačanju europske obrambene industrije. Označava li njegov dolazak početak kampanje, teško je procijeniti.

Ako bi Breton predvodio listu francuske vladajuće stranke na izborima sljedeće godine i pokazao se kao osoba kojoj građani vjeruju, prirodno bi se nametnuo i za vodećeg oponenta Ursuli von der Leyen.

Pročitajte i ovo Hrvoje Šimić U 51. godini Iznenada preminuo saborski zastupnik Hrvoje Šimić: "Donedavno ništa nije upućivalo na takvo što"

S obzirom na to da će njoj na idućim izborima istjecati tek prvi mandat, moguće je da će je Francuska podržati da odradi još jedan. Isto tako, upravo njezin primjer pokazuje da ne mora nužno na ključnu poziciju sjesti onaj kandidat koji je predvodio listu u svojoj zemlji - naime, ni ona nije.

Ipak, opcija je otvorena pa se isplati vidjeti kakva bi bila Europa pod njegovim vodstvom. Breton je moćan i ambiciozan povjerenik čija je uloga posljednjih mjeseci narasla i uključila digitalnu politiku. U glavnom gradu EU-a postao je poznat kao utjelovljenje francuske etatističke ekonomske vizije, zalaganju za cijepljenje i promicanju zelenih politika.

Pročitajte i ovo Gorski Karabah Nakon 24 sata Kraj sukoba? Armenci se predali, polažu oružje

S diplomom iz IT-a, taj je 68-godišnjak godinama djelovao u privatnom biznisu sve dok nije ušao politiku, prvo kao savjetnik, a onda i kao ministar financija. Iskustvo koje je stekao radeći u brojnim tele i IT kompanijama prenio je u svoj novi projekt - da zaštiti Europu od moćnih tehnoloških kompanija.

Svojim posjetom u Silikonsku dolinu razljutio je jednog od najbogatijih ljudi svijeta i vlasnika bivšeg Twittera Elona Muska. Prilikom sastanka u novoimenovanom X-u Breton je upozorio da kompanija mora preuzeti odgovornost za dezinformacije i govor mržnje svojih korisnika. Više je nego jasno da ekscentrični milijarder nije bio oduševljen.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene