Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Haaška obrana bivšeg ministra unutarnjih poslova Republike Srpske Miće Stanišića, kojem se u Haagu sudi za zločine počinjene nad Hrvatima i Bošnjacima tijekom rata na području BiH, zatražila je od sudskog vijeća Haaškog suda da izda obvezujući nalog Hrvatskoj za dostavu Jedinstvenog registra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, objavio je Haaški sud.


Stanišićevi branitelji u obrazloženju zahtjeva naveli su da su na internetskoj stranici www.registarbranitelja.com pronašli imena nekih civilnih žrtava navedenih u dodatku haaške optužnice protiv Stanišića.

Vezani članci Slika nije dostupna Haag od Vlade za 15 dana traži Registar branitelja Slika nije dostupna Borković tvrdi da mu je premijerka prijetila

>> Registar branitelja: Srpsko oružje u Haagu?

'Neke od navodnih civilnih žrtava navedenih u dodatku optužnice također se pojavljuju u registru imena hrvatskih branitelja kao pripadnici oružanih snaga RH u vrijeme na koje se odnosi optužnica i u vrijeme njihova navodna nestanka', navodi se u podnesku Stanišićeve obrane od 7. veljače.

Podaci koji nisu autentični

Obrana navodi da je u svibnju prošle godine zatražila od Hrvatske da ju obavijesti jesu li podaci na toj internetskoj stranici autentični i vjerodostojni kao i da dostavi sam službeni registar hrvatskih branitelja.

Ministarstvo pravosuđa u srpnju 2010. odgovorilo je kako podaci objavljeni na internetskoj stranici www.registarbranitelja.com 'nisu autentični i vjerodostojni podaci o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata', a da su službeni podaci o hrvatskim braniteljima sadržani u Jedinstvenom registru hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i da su 'zaštićeni od javnog objavljivanja i korištenja izvan zakonom propisane svrhe Ustavom Republike Hrvatske i većim brojem pozitivnih zakonskih propisa Republike Hrvatske te ne mogu biti dostavljeni na uvid neovlaštenim osobama i bez osobne privole pojedinaca na koje se ti podaci odnose'.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju