Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nuklearni pregovori

Rohani: Pravo na obogaćivanje uranija je 'crvena crta'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iranski predsjednik Hasan Rohani izjavio da je pravo Irana da obogaćuje uranij 'crvena crta' koju se ne smije prijeći i da je iranska strana u pregovorima do sada bila racionalna i taktična.

'Rekli smo pregovaračima da nećemo reagirati ni na kavu prijetnju, sankcije, ponižavanje ili diskriminaciju. Islamska Republika nije i neće pognuti glavu pred ičijim prijetnjama', rekao je iranski predsjednik Hasan Rohani tijekom govora u Nacionalnoj skupštini, prenose iranski mediji.

'Postoje crvene crte koje ne smijemo prijeći. Nacionalni interesi su naše crvene crte a ti interesi uključuju naša prava u okviru međunarodne regulative i obogaćivanje (uranija) u Iranu', naglasio je iranski predsjednik.

Pregovori Irana i svjetskih sila završili su rano u nedjelju u Ženevi bez dogovora o spornom iranskom nuklearnom programu, no sudionici su suglasni da su se približili rješenju i najavili novi krug pregovora 20. studenoga.

Pročitajte i ovo Bosna i Hercegovina - 3 samit u Bruxellesu BiH na vratima pristupnih pregovora za ulazak u EU: "Bilo bi lijepo, ali bogami, traje predugo" Slika nije dostupna Pregovori Sirijska oporba stigla u Ženevu, želi testirati Asada

>> 'Smrt Americi': Iranskog predsjednika gađali cipelama

Posljednjeg dana trodnevnih pregovora pojavile su se očite podjele između SAD-a i europskih saveznika kada je Francuska ocijenila da prijedlog o kojem se raspravljalo nije dovoljno neutralizirao prijetnju iranske nuklearne bombe.

Iako je za uspjeh ključan dogovor SAD-a i Irana, u subotu je svu pažnju neočekivano privukao francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius koji je francuskom radiju Inter rekao da Pariz neće prihvatiti 'igrice', drugim riječima da neće pristati na slabašan dogovor s Iranom.

Fabiusova izjava naljutila je partnere iz zapadnog bloka. Jedan diplomat rekao je da Francuska pokušava zasjeniti ostale sile i da uzrokuje nepotrebne teškoće u pregovorima.

'Amerikanci, EU i Iran intenzivno su mjesecima radili na prijedlogu i ovo nije ništa drugo nego Fabiusov pokušaj da si pred kraj pregovora da na važnosti', ocijenio je anonimni diplomat Reutersu.

Američki državni tajnik John Kerry rekao je da su šest stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a plus Njemačka i Iran približili stajališta i da bi se cilj 'uz dobar rad' mogao postići.

'Došli smo u Ženevu prevladati razlike i bez pretjerivanja mogu reći da smo, ne samo smanjili razlike i razjasnili one preostale, nego smo ostvarili značajan napredak radeći na pitanju kako obuzdati program i zajamčiti njegovu miroljubivu svrhu', rekao je Kerry na konferenciji za novinare.

Ipak, upozorio je da vrata diplomaciji 'nisu otvorena beskonačno'. SAD i Izrael nisu isključili mogućnost vojne akcije protiv Irana ako se desetogodišnji spor ne riješi diplomatskim putem.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamed Džavad Zarif i europska predstavnica za vanjsku politiku Catherine Ashton izjavili su kako se nadaju da će Iran i svjetske sile postići sporazum kada se za deset dana ponovo okupe, ističući da je posljednji krug pregovora nešto na čemu se može graditi.

'Intenzivno smo pregovarali i razgovarali, naš je cilj postići sporazum i zbog toga ćemo se vratiti i to pokušati ostvariti', rekla je Ashton dodajući da je u Ženevi postignut napredak, ali da su još neka pitanja ostala neriješena. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene