Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Raspravno vijeće Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji odobrilo je privremeno puštanje na slobodu Ramush Haradinaja iz humanitarnih razloga.


Haradinaj će privremeno biti pušten na slobodu u trajanju od četiri dana, od 3. do 7. listopada, kako bi prisustvovao pogrebu člana uže obitelji, priopćilo je tajništvo Haškog suda.

Vezani članci Neredi u Sjevernoj Mitrovici VIDEO Kaos na Kosovu - Vučić Srbima: "Nemojte reagirati na nasilje, ali ako krenu u nasilje - vi zaštitite narod, a mi ćemo biti uz vas". Kraj napetosti na kosovskom graničnom prijelazu Okončana kriza: Srbi prestali blokirati ceste na Kosovu nakon intervencije međunarodne zajednice

Njegovo privremeno puštanje na slobodu podliježe konkretnim odredbama i uvjetima koji su navedeni u Odluci o puštanju na slobodu u privatne i osobne svrhe. 

Odluka isključuje Haradinajevo sudjelovanje u bilo kakvoj političkoj aktivnosti, kontakte sa sredstvima javnog informiranja kao i kontakte s bilo kojim državnim ili međunarodnim dužnosnicima koji nisu prouzročeni sigurnosnim razlozima, objašnjava se u priopćenju.

Haradinaj, istaknuti pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova tijekom sukoba sa srpskim snagama 1998. i 1999., nakon sukoba je postao vođa manjinske političke stranke i nakratko je obavljao funkciju premijera Kosova. 

Optužen je za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj, kako se tvrdi, bio da OVK uspostavi potpunu kontrolu nad svojom operativnom zonom Dukajin, putem nezakonitog uklanjanja i zlostavljanja srpskih civila, kosovskih Albanaca, kosovskih Roma i drugih civila koji su surađivali sa srpskim snagama ili nisu podržavali OVK, ili za koje se to pretpostavljalo.

Haradinaju se predao Haškom sudu 9. ožujka 2005. nakon što je saznao za postojanje optužnice protiv njega.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju