Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pripadnici Hamasa ubili su u nedjelju egipatskog graničnog policajca, u nasilju koje su pokrenuli izraelski napadi na Gazu, objavila je egipatska televizija.


Egipatski sigurnosni izvori prenose da su snage Hamasa ranile još jednog egipatskog policajca u nogu. Incidenti su se dogodili u blizini glavnog graničnog prijelaza Rafah između Egipta i pojasa Gaze, na kojem je egipatska policija pucnjevima u zrak pokušala zaustaviti Palestinace koji su probili graničnu ogradu.

Ti će događaji zasigurno zaoštriti odnose Hamasa i egipatske vlade koja za izraelski napad u velikoj mjeri krivi Hamas. U dvodnevnim izraelskim zračnim udarima na Gazu započetim u subotu ubijeno je oko 300 osoba.

Hezbollah spreman za izraelski napad

Vezani članci Nastavljaju se palestinsko-izraelski sukobi 06 Izrael uzvratio Hamasu: Bombardirali kuću jednom od vođa u Gazi Petomjesečna beba spašena ispod ruševina u Gazi - 2 Čudo u Gazi: Iz ruševina spašen petomjesečni dječak, pronađen je pored majčina beživotnog tijela...

Čelnik Hezbollaha Sayyed Hassan Nasrallah izjavio je u nedjelju da je od svojih boraca zatražio da budu spremni za mogući izraelski napad na Libanon, nakon operacije u Gazi u kojoj je ubijeno blizu 300 Palestinaca. Nasrallah je na molitvi u južnom predgrađu Beiruta rekao da je napad na Gazu izveden po uzoru na izraelski napad na Libanon tijekom 34-dnevnog rata s Hezbollahom 2006. U tom je sukobu oko 1.200 ljudi poginulo u Libanonu, a 158 u Izraelu.

'Pozvao sam na spremnost braću na jugu, jer smo suočeni s kriminalnim neprijateljem i jer ne znamo razmjere urota', rekao je Nasrallah.

Nasrallah, koji se okupljenima zbog sigurnosnih razloga obratio putem video veze, dodao je da su izraelske snage uz granicu s Libanonom u stanju pripravnosti od subote, kada je počeo napad na Gazu. Po njegovim riječima, Izraelci su to učinili kao mjeru opreza ili se pripremaju za napad kako bi se osvetili za neuspio pokušaj uništenja Hezbollaha 2006.