Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podijeljene reakcije

Hamas: 'Trebao bi dobiti nagradu za raspirivanje nasilja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odluka da se jedna od najvrednijih svjetskih nagrada dodijeli predsjedniku SAD-a Baracku Obami niti devet mjeseci otkako je preuzeo dužnost i dok se još uvijek čeka neki njegov veliki vanjskopolitički uspjeh, izazvala je čuđenje novinara nakon objave u Oslu.

Odbor za dodjelu Nobelove nagrade nagradio je Obamu zbog ‘iznimnih napora u jačanju međunarodne diplomacije i suradnje među narodima’. No, kritičari, osobito iz arapskog i muslimanskog svijeta, kažu da je ta odluka preuranjena. Obamin savjetnik za medije prije zore probudio je predsjednika koji je bio ‘zatečen’ tom viješću. Nakon što je od Reutersa primio e-mail u kojemu stoji da je zatečen cijeli svijet, Obamin savjetnik David Axelrod odgovorio je: ’Kao i mi!’.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Desetak Kineza slavilo Kineski tisak osudio dodjelu Nobelove nagrade za mir, disidenti uhićeni Slika nije dostupna Kineski 'pobunjenik' Nobelova nagrada za mir kineskom disidentu Liu Xiaobou

>> 'Nobelova nagrada Obami govori o poremećaju u svijetu'

'Trebao bi dobiti nagradu za raspirivanje nasilja i ubijanje civila’

I dok je neki državnici i raniji dobitnici Nobela, poput Nelsona Mandele i Mihaila Gorbačova, pozdravljaju, ima i onih koji odluku smatraju nepromišljenom i nezasluženom.
Palestinski islamistički pokret Hamas, koji kontrolira Pojas Gaze i protivi se mirovnom sporazumu s Izraelom, priopćio je da je nagrada u najboljem slučaju preuranjena. ‘Nobelova nagrada za mir? Obama bi trebao dobiti nagradu za raspirivanje nasilja i ubijanje civila’, rekao je glasnogovornik talibana Zabihulah Mudžahid. No, glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat pozdravio je odluku i izrazio nadu da će ‘Obama biti u stanju postići mir na Bliskome istoku’. Predsjednik Odbora za dodjelu Nobelove nagrade Thorbjoern Jagland odbacio je novinarske kritike da je Obama dobio nagradu prerano, rekavši da je njome priznato sve ono što je učinio proteklih godina. ‘Nadamo se da će to bar malo pridonijeti onome što želi postići’, izjavio je Jagland na konferenciji za novinare.

>> Barack Obama dobitnik Nobelove nagrade za mir

Smatraju ga 'nadahnjujućom osobom'

Bez spominjanja Obamina prethodnika Georgea W. Busha, naglasio je kako je Obama, nakon preuzimanja dužnosti u siječnju, promijenio odnos SAD-a prema ostatku svijeta. ‘Višestrana diplomacija ponovno je dobila središnju ulogu uz isticanje važne uloge UN-a i ostalih međunarodnih institucija’, pojasnio je Jagland. I dok mu je popularnost u zemlji ugrožena zbog rastuće nezaposlenosti i žestoke polemike oko prijedloga zdravstvene reforme, Obamu izvan SAD-a velik broj ljudi još uvijek doživljava nadahnjujućom osobom. Obamin ujak je telefonom iz sela Kogelo na zapadu Kenije rekao: ‘Cijela obitelj je presretna i ponosna zbog Obame...Čestitamo mu!’. Obama je treći visokopozicionirani dužnosnik američke Demokratske stranke koji je u ovome desetljeću osvojio Nobelovu nagradu za mir, nakon bivšega potpredsjednika Ala Gorea 2007. i bivšega predsjednika Jimmya Cartera 2002. Nagrada vrijedna 10 milijuna švedskih kruna, oko 1,4 milijuna američkih dolara, bit će mu biti predana u Oslu 10. prosinca. (Hina)

Jeste li i vi iznenađeni Obaminim dobitkom Nobelove nagrade za mir?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene