Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Domaće reakcije

'Nobel Obami govori o poremećaju vrijednosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dodjela Nobelove nagrada za mir Baracku Obami preuranjen je i nepromišljen potez koji ruši ugled norveškoj organizaciji.

Da Nobelovoj nagradi ovoga trenutka nije mjesto u Obaminim rukama misli Damir Kajin, kandidat za predsjednika RH.  'Možda bi Obama tu nagradu zaslužio za četiri ili pet godina, ali on zasad samo daje obećanja. Nije uspio povući trupe uz Afganistana koji je sve bliže vijetnamskoj sudbini u kojoj će i naši dečki, umjesto da završe u mirovini, završiti na Mirogoju', kaže Damir Kajin. Dodaje kako dodjelom nagrade za mir Obami ugledna norveška organizacija zapravo ruši svoj ugled.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Desetak Kineza slavilo Kineski tisak osudio dodjelu Nobelove nagrade za mir, disidenti uhićeni Slika nije dostupna Peruanski književnik o nagradi Vargas Llosa: Nobel za mir priznanje je svim kineskim disidentima

>> Hamas: 'Trebao bi dobiti nagradu za raspirivanje nasilja'

'Obama zasad puno obećava i on uistinu može puno dati jer je na čelu SAD-a o kojem ovisi u kojem će smjeru svijet sutra krenuti. Baracku Obami u ovom trenutku u njegovoj zemlji pada popularnost te mu je zapravo švedska organizacija dodjelom nagrade pomogla jer je svjesna da s njom svijet sutra može biti drugačiji. No, nagrada za mir definitivno je preuranjena', zaključio je Kajin.

Čestitke Josipovića i Škare Ožbolt

Čestitke na Nobelovoj nagradi za mir Baracku Obami uputio je Ivo Josipović, SDP-ov predsjednički kandidat. 'Obama je čovjek koji je i SAD-u i svijetu dao nadu za bolji put, no on tu nadu tek treba opravdati', kratko je prokomentirao Josipović.

Da predsjednik Amerike zaslužuje Nobelovu nagradu za mir drži Vesna Škare Ožbolt, nezavisni kandidat za predsjednika. 'Obama je svojim porukama dao poruku cijelom svijetu da se može živjeti u miru. Puno je napravio i smirio je situaciju, nije stvarao nova žarišta u svijetu već je smirivao tenzije', kaže Škare Ožbolt koja naglašava kako ipak ima malu zadršku jer nije upoznata s drugim nominiranima za prestižnu nagradu i njihovim angažmanom.

'Nije pitanje preuranjenosti nagrade Baracku Obami već je stvar konkretnih djela i vizije koju taj čovjek ima. Sjetimo se zadnjeg vremena Bushevog predsjedavanja SAD-om, kada su odnosi bili grubo zaoštreni i na rubu globalnog incidenta. Obama je svojom pojavom i riječima smirio tenzije i spustio svjetsku temperaturu, a to je bilo i više nego potrebno pogotovo u doba recesijske krize', pojasnila je Škare Ožbolt.

'Čudan i krajnje neuobičajen potez'

Obama je definitivno prekratko na čelu SAD-a da bi se bilo što sumiralo, smatra Grubiša Sasvim drugačije mišljenje ima Damir Grubiša, politički analitičar koji kaže kako je uručenje Obami Nobelove nagrade za mir krajnje neuobičajen i čudan potez jer se inače ta nagrada dodjeljivala za učinjena djela, a ne za najavljivana. 'Kritika ide i zbog činjenice da se nagrada daje političarima i diplomatima koji su plaćeni da djeluju na putu stvaranja mira. Ako se krene po ključu da se nagrada daje borcima za ljudska prava i humanistima, tu je onda također vidljiv promašaj jer Obama na tom području još ništa nije napravio', kaže Grubiša.

>> Barack Obama dobitnik Nobelove nagrade za mir

Pojašnjava kako je razdoblje od osam mjeseci koliko je Barack Obama na čelu SAD-a definitivno prekratko da bi se bilo što sumiralo, za takve stvari treba proći osam godina. Grubiša naglašava kako dosad nije bila praksa da se Nobelova nagrada za mir uručuje aktualnim predsjednicima, već se to činilo kada oni odu s kormila država. 'Sve to ukazuje na poremećaj vrijednosti u modernom svijetu koji je vidljiv čak i u odboru ljudi koji odlučuju o Nobelovoj nagradi. Iako će Obama svoju nagradu pokloniti u humanitarne svrhe, on je definitivno nije zaslužio', naglašava Grbeša.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene