Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zalaže se za mir

Barack Obama dobitnik Nobelove nagrade za mir

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SAD-a Barack Obama dobitnik je Nobelove nagrade za mir, izvijestio je Reuters.

Američki je predsjednik nagradu dobio zbog pozivanja na smanjenje nuklearnog naoružanja i rada na uspostavljanju mira u svijetu. Obama od preuzimanja dužnosti u siječnju poziva na razoružanje i radi na obnavljanju mirovnog procesa na Bliskom istoku, piše Reuters.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nobelova nagrada za mir 'Pokažite mi tko je ove godine učinio više od Obame' Slika nije dostupna Time 'Obama ima više žuljeva na usnama nego na rukama'

Peteročlani norveški odbor za dodjeljivanje nagrade navodi kako je Obama Nobelovu nagradu za mir 2009. dobio zbog 'svog iznimnog zalaganje za učvršćivanje međunarodne diplomacije i suradnje među narodima.' Thorbjoern Jagland, predsjednik Odbora rekao je da je američki predsjednik nagradu zaslužio zbog vizije i promoviranja rada za svijet bez nuklearnog oružja, ali i da je stvorio novu klimu u međunarodnoj politici. 'Rijetke su osobe poput Obame zaokupirale pažnju čitavog svijeta. Malo je ljudi dalo toliko nade za bolju budućnost', kaže Jagland.

>> Hamas: 'Trebao bi dobiti nagradu za raspirivanje nasilja'

'Mislim da je to odlično. Bit će to još veća inspiracija za cijeli svijet. Pokazao je kako možemo surađivati zajedno', rekla je Wangari Muta Maathai, Kenijka koja je Nobelovu nagradu za mir dobila 2004. godine.Obamino je ime spomenuto u spekulacijama oko nagrade, ali mnogi su vjerovali kako je prerano nagraditi predsjednika. Nagrada vrijedna 10 milijuna švedskih kruna, odnosno 1,4 milijuna američkih dolara bit će mu uručena u Oslu, 10. prosinca.

Obama sa smjernošću primio vijest da je dobio Nobelovu nagradu za mir

Obama je sa smjernošću primio vijest da je dobio Nobelovu nagradu za mir, izjavio je visoki dužnosnik američke administracije. Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs nazvao je Obamu prije zore i priopćio mu vijest da je dobio tu prestižnu međunarodnu nagradu. ‘Predsjednik je sa smjernošću primio vijest o odluci Odbora za dodjelu Nobelove nagrade’, rekao je dužnosnik. Nakon što je od Reutersa primio e-mail u kojemu stoji da je zatečen cijeli svijet, Obamin savjetnik David Axelrod odgovorio je:’Kao i mi!’.

Zatečena administracija

Odluka o dodjeli Nobelove nagrade za mir Obami zatekla je američku administraciju, a glasnogovornik Bijele kuće saznao je vijest o tome od novinara. Glasnogovornik Gibbs saznao je od novinara da je Obama dobitnik nagrade za 2009. godinu, te telefonirao u Bijelu kuću da prenesu vijest njegovu šefu. Bijela kuća nije odmah komentirala odluku Nobelova odbora u Oslu, koja je zatekla američku administraciju, kao i ostatak svijeta. Najavljeno je da će u povodu dodjele nagrade Obama u 10.30 sati, po mjesnom vremenu, dati izjavu za medije u ružičnjaku Bijele kuće.

Obamino priznanje dolazi manje od godinu dana nakon što je postao prvi Amerikanac afričkog podrijetla koji je pobijedio na predsjedničkim izborima u SAD-u. On je četvrti američki predsjednik koji je dobio Nobelovu nagradu za mir, i treći koji je prima dok je na dužnosti. Kuriozitet je da je Obama stupio na predsjedničku dužnost dva tjedna prije zaključenja roka za prijavu kandidata za Nobelovu nagradu za mir za 2009.

Popis posljednjih deset dobitnika Nobelove nagrade za mir

2009: američki predsjednik Barack Obama

2008: bivši finski predsjednik Martti Ahtisaari

2007: bivši američki dopredsjednik Al Gore i panel UN-a za klimatske promjene

2006: Muhammad Yunus iz Bangladeša i Grameen Bank

2005: Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i njezin direktor, Egipćanin Mohamed ElBaradei

2004: Wangari Maathai iz Kenije

2003: iranska odvjetnica i aktivistkinja za ljudska prava Shirin Ebadi

2002: bivši američki predsjednik Jimmy Carter

2001: Organizacija Ujedinjenih naroda i njezin glavni tajnik Kofi Annan

2000: Kim Dae-Jung iz Južne Koreje

Zaslužuje li Obama doista Nobelovu nagradu za mir?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene