Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sudjelovao na tribini

Halo, ovdje Haag: Radovan Karadžić pod istragom zbog - telefoniranja

Radovan Karadžić u sudnici (Foto: AFP)
Radovan Karadžić u sudnici (Foto: AFP) Foto: Afp
UN-ov sud za ratne zločine nadzirat će telefonske razgovore osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića nakon što se bivši vođa bosanskih Srba telefonom bez odobrenja uključio u javnu tribinu u Crnoj Gori, objavljeno je na mrežnim stranicama suda.

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT), nasljednik Haškog suda (ICTY) piše da će Karadžićevu komunikaciju nadzirati tijekom sedam dana, počevši od 6. svibnja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kriv za genocid Ratni zločinac Radovan Karadžić ostatak kazne služit će u Britaniji: "Trebali bismo se ponositi što je Britanija podržala 30 godina potrage za pravdom za te gnusne zločine" Milorad Dodik (Foto: AFP) Ubijeno 7000 muškaraca i djece Ponovno šokantne izjave: Dodik tvrdi da je genocid u Srebrenici "mit i konstrukcija" Bošnjaka i međunarodne zajednice

Osuđen 20. ožujka pravomoćno na kaznu doživotnog zatvora za genocid u Bosni i Hercegovini, Karadžić je još u pritvoru u Scheveningu u Den Haagu gdje čeka da bude prevezen u neku europsku zemlju na odsluženje kazne.

MICT-a je primio informaciju da se Karadžić 3. svibnja telefonski uključio u javnu tribinu u Podgorici u Crnoj Gori, stoji na mrežnim stranicama suda.

"Dežurni službenik nije pritvoreniku prethodno dao odobrenje za korištenje sredstava komunikacije", navodi tajnik suda Olufemi Elias.

"S obzirom da pritvorenik (u Scheveningu) nije prethodno dobio odobrenje (...) za javno nastupanje u bilo kojem obliku (...) sud smatra da je pritvorenik mogao počiniti prekršaj", navodi se.

MICT će također preslušati i sažeti nepriveligirane telefonske razgovore koje je Karadžić vodio u proteklih pet dana uključivo 1. svibnja.

Karadžić (73) je u prvostupanjskom postupku pred ICTY-em bio osuđen na 40 godina zatvora za najteže zločine počinjene na području Europe od Drugog svjetskog rata. Prvostupanjskom presudom 2016. proglašen je krivim za zločin genocida, zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja što su ih počinile snage bosanskih Srba tijekom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Žalbeno vijeće potvrdilo je gotovo sve elemente prvostupanjske presude i osudilo ga na doživotni zatvor za genocid u BiH ocijenivši da je 40 godina koliko je dobio u prvostupanjskom postupku neodgovarajuća kazna. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene