Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako se zaštititi?

Ukrali 130 milijuna brojeva kreditnih kartica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dogodila se najveća krađa bankovnih kartica na svijetu. Mladi je Amerikanac ukrao nevjerojatnih 130 milijuna brojeva kreditnih i debitnih kartica. Provjerili smo može li se ovakva krađa dogoditi i kod nas? Kako hakeri kradu podatke i kako se zaštititi.

Samo tri čovjeka i računalo bili su dovoljni za najveću krađu identiteta u povijesti. Mladi informatičari svoje golemo znanje iskoristili su za zločin. Ukrali su brojeve više od 130 milijuna brojeva bankovnih kartica. Mozak operacije je 28-godišnji Amerikanac Albert Gonzalez, a ortaci dvojica Rusa čiji identitet nije objavljen. 'Potencijalno su mogli zaraditi milijune dolara krađom podataka i prodajom na crno', rekao je Toby Weiss iz Sigurnosti informatičkih sustava. Susjedi su iznenađeni. Dobri se dečko pretvorio u lošeg. Njihov je mladi sustanar nekada radio za američke tajne službe i najzanimljivije on je lovio hakere. Moderni su pirati svoje žrtve pronašli su proučavajući listu 500 tvrtki s najvećim prihodima, a onda su ukrali bankovne podatke o njihovim klijentima. Tragove su prikrivali na serverima u Ukrajini, Latviji i Nizozemskoj. Kolika je šteta još nije ni procijenjeno. Milijuni Amerikanca sada se pitaju što su sve platili, a da nisu znali.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zaduživanje 'Europo, gotovo je sa životom na kreditnu karticu!' Slika nije dostupna Priznao krivnju Za krađu brojeva kreditnih kartica dobio 20 godina zatvora

Kako se zaštititi?

iako su u Hrvatskoj najčešće krađe osobnih podataka i brojeva računa putem bankomata, sve veći broj internetskih korisnika otvara veliki prostor takozvanim cyber kriminalcima. 'Hakeri obično iskoriste neku rupu u sustavu znači neku ranjivost sustava za koji znaju od prije ili su ga otkrili da bi upali u njega', rekao je Leon Juranić, haker. Naime, stvaranje računalnih programa je složeno i programeri, nažalost često, slučajno naprave male pogreške. 'Otkrili smo nedavno jedan trojanski konj odnosno software kojem je namjena da ukrade vaše informacije sa internet bankarstva, znači username i password, to je baš specijalno bilo targetirano na naše banke, baš je bilo usmjereno da krade od naših hrvatskih banaka', rekao je Leon Juranić, haker.

'Ne postoji zajamčena sigurnost'

Virus Trojan bankar napada internetsko bankarstvo. Taj virus može pamtiti sve što pišete po tipkovnici. Kada upišete korisničko ime i lozinku izravno podatke šalje hakeru. Tako hakeri kradu i brojeve kreditnih kartica putem on line kupnje. 'Što se tiče tih renomiranih sitova tipa ebay, amazon i tako dalje oni su relativno sigurni u principu, jer oni drže do sigurnosti svoje i stalno obavljaju neka ispitivanja, testiranja sigurnosti upravo zbog toga da se ne bi desile takve stvari, ali nije ni to garancija. Uvijek se može naći neka rupa ili neki dobar haker', kaže Juranić. Još jedan način krađe je i lažno predstavljanje. Haker pošalje mail predstavljajući se kao službenik vaše banke i zatraži od vas informacije. 'Čim od vas netko traži recimo da mu kažete svoje osobne informacije, pin, broj kartice ili tako nešto već je to malo sumnjivo, zato što banka ima u svojoj bazi sve te informacije i njima to ne treba', kaže Juranić. Ne postoji zajamčena sigurnost. Preporučljivo je koristiti poznate internetske stranice za kupnju. Banke često imaju kontrole svojeg sustava, no vi ste oni koji trebaju ponajviše biti na oprezu. Zaštitite svoja računala antivirusnim programima i drugim softwareom i ne odajte svoje podatke nikada. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene