Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Izgleda prilično vjerodostojno"

Hakeri našli mailove ruskog špijuna kojeg FBI traži zbog hakiranja kampanje Hillary Clinton?

Hillary i Bill Clinton (Foto: AFP)
Hillary i Bill Clinton (Foto: AFP) Foto: Afp
Ukrajinski hakeri tvrde da su upali u e-poštu ruskog vojnog špijuna kojeg FBI traži zbog hakiranja kampanje Hillary Clinton i drugih američkih demokrata uoči izbora Donalda Trumpa za američkog predsjednika 2016. godine.

U poruci objavljenoj na Telegramu u ponedjeljak, skupina koja sebe naziva Cyber Resistance objavila je da je ukrala korespondenciju potpukovnika Sergeja Morgačeva koji je optužen 2018. godine da je pomagao organizirati hakiranje i curenje e-pošte iz Nacionalnog demokratskog odbora (DNC) i kampanje Hillary Clinton.

Pročitajte i ovo Žene obučene kao sufražetkinje (Foto: AFP) moćne žene 2020. bi mogla biti prava povjesna prekretnica za žene James Comey (Foto: AFP) Istraga o Hillary Clinton "Napad na pravosudne institucije koje istražuju predsjednika": Objavljeni transkripti svjedočenja Jamesa Comeya

Reuters nije odmah mogao potpuno potvrditi tu tvrdnju, ali dio navodnih osobnih informacija o Morgačevu, koje su hakeri podijelili s ukrajinskom publikacijom InformNapalm, poklapaju se s podacima koji su ranije procurili, a sačuvala ih je platforma za istraživanje kibernetičke sigurnosti Constella Intelligence.

Stefan Soesanto, istraživač na švicarskom Saveznom institutu za tehnologiju u Zuerichu koji je proučavao ukrajinske hakerske skupine, rekao je da curenje "izgleda prilično vjerodostojno" te istaknuo da InformNapalm ima povijest unakrsnog provjeravanja podataka koje zaprimi od hakera.

Pročitajte i ovo Donald Trump i Hillary Clinton politički manifest Sud odbacio Trumpovu tužbu protiv Hillary Clinton, pogledajte za što ju je tužio

Pročitajte i ovo James Comey (Foto: AFP) Istraga o Hillary Clinton "Napad na pravosudne institucije koje istražuju predsjednika": Objavljeni transkripti svjedočenja Jamesa Comeya

InformNapalm je naveo da je potvrdio Morgačevljev identitet pretragom osobnih dosjea i životopisa koje su ukrali hakeri, uključujući jedan dokument koji ga je identificirao kao šefa jedinice 26165 - istoj poziciji za koju ga je optužio FBI 2018. godine.

Nije posve jasno koje su informacije hakeri uspjeli ukrasti, a ni koliko su važne. Morgačevljeva e-pošta potencijalno bi mogla sadržavati uvid u ruske hakerske operacije, uključujući operaciju protiv Clinton i demokrata.

FBI ga je u svojoj optužnici opisao kao časnika u ruskoj vojnoj obavještajnoj agenciji, još uvijek poznatoj pod starim akronimom GRU. Rečeno je da je njegov odjel "posvećen razvoju i upravljanju zlonamjernim softverom", što uključuje špijunski softver "X-Agent" korišten za hakiranje DNC-a.

Reuters nije mogao odmah pronaći kontakt skupine Cyber Resistance, jedne od nekoliko ukrajinskih hakerskih bandi koje su postale međunarodno vidljive nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine. Ta skupina je o Morgačevu rekla: "Vrlo i pametan haker, ali... hakirali smo ga".

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene