Obavijesti Video Pretražite Navigacija
akcija spašavanja na triglavu

Strava na planini: Grom čak tri puta pogodio grupu penjača i pobacao ih po stijenama

Spašavanje planinara na Triglavu
Spašavanje planinara na Triglavu Facebook/Gorska Reševalna Zveza Slovenije
Aktualno Galerija Spašavanje planinara na Triglavu - 4 Spašavanje planinara na Triglavu - 4 Foto: Facebook/Gorska Reševalna Zveza Slovenije Spašavanje planinara na Triglavu - 3 Spašavanje planinara na Triglavu - 3 Foto: Facebook/Gorska Reševalna Zveza Slovenije Spašavanje planinara na Triglavu - 1 Spašavanje planinara na Triglavu - 1 Foto: Facebook/Gorska Reševalna Zveza Slovenije Spašavanje planinara na Triglavu - 2 Spašavanje planinara na Triglavu - 2 Foto: Facebook/Gorska Reševalna Zveza Slovenije +0 Spašavanje planinara na Triglavu Galerija 1/5 >>
Grupa od 18 planinara vraćala se iz Triglava kada ih je pogodio grom. Dvije osobe su teško ozlijeđene, a ostali lakše. S planine su ih izvlačili pripadnici gorske službe spašavanja, uz vojsku.

Grom je udario u planinare koji su se vraćali s Triglava prema Malom Triglavu i Kredarici. Prema prvim informacijama, od udara groma dvoje je teško ozlijeđeno, dok su ostali zadobili lakše ozljede. 

Većina je imala izražene trnce u raznim dijelovima tijela, a neki su imali i opekline uzrokovane ulaskom i izlaskom električne struje iz tijela, rekao je liječnik Primož Trunk.

Spašavanje planinara na Triglavu Spašavanje planinara na Triglavu - 4 (Foto: Facebook/Gorska Reševalna Zveza Slovenije)

Sve se dogodilo u petak, a slovenska gorska služba spašavanja na današnjoj konferenciji za medije objavila je detalje akcije. U hodu od Triglava prema Malom Triglavu počela je padati slaba kiša, a planinu je prekrila gusta magla praćena munjama, zbog čega je većina isključila i mobitele.

Grom ih je pogodio najmanje tri puta. Navodno je jedna žena pogođena dvaput. Ostale planinare udar je razbacao po stijenama. Planinari su sami pozvali 112 i obavijestili ih o nesreći. Ozlijeđeni, među kojima je bilo i dvoje stranaca, pomagali su jedni drugima tijekom spuštanja. Prestrašeni i promrzli su uspjeli doći do Kredarice, ili barem do Konta, odakle su im dodatno pomogli gorski spašavatelji.

Helikoptersko spašavanje nije bilo moguće zbog magle. Pilot Primož Škufc iz zrakoplovne policije pojasnio je da zbog nevremena na Triglavu nisu mogli odmah poletjeti, ali su kasnije sa spasilačkom jedinicom uspjeli doći do Kredarice. Pred noć se vrijeme proljepšalo da su dvoje teško ozlijeđenih mogli biti prevezeni u ljubljanski klinički centar.

Kako je rekao voditelj spasilačke akcije Iztok Arnol, odmah su aktivirali sedam spašavatelja za klasično spašavanje, a kada su stigle informacije o nekoliko ozlijeđenih, uključili su dodatne snage, osim spašavatelja iz Mojstrane, spašavatelje iz Kranjske Gore, Rateča i Bohinja, piše N1.si.

Helikopter slovenske vojske pokušao se približiti što je moguće više za vrijeme pogoršanja vremena. Pilot Jernej Ramovš objasnio je da su sedam spasitelja uspjeli prevesti tik ispod oblaka, do visine od 2200 metara, odakle su nastavili pješice do Kredarice. Zbog prevelikog rizika od daljnjeg pogoršanja vremena više nisu mogli letjeti prema Triglavu.

Nešto iza 19 sati, kako je kazao Arnol, vidjeli su da zbog vremenskih uvjeta ni klasično spašavanje nije moguće pa su zajedno s liječnikom koji je bio u dežurnom helikopterskom timu odlučili da, osim dvoje teško ozlijeđenih, ostatak ozlijeđenih noć provode u planinarskom domu na Kredarici.

U petak, u 20:30, u KBC Ljubljana su prevezeni teško ozlijeđeni planinari. U subotu ujutro je policijski helikopter prevezao pet unesrećenih u Opću bolnicu Jesenice, a 11 u ljubljanski Sveučilišni klinički centar, gdje su ostali na 24-satnom promatranju, a helikopterom su u dolinu prevezeni i spasioci.

Spašavanje planinara na Triglavu Spašavanje planinara na Triglavu - 2 (Foto: Facebook/Gorska Reševalna Zveza Slovenije)

"Na kraju je to bio vrlo sretan dan. Gotovo je nevjerojatno da nitko nije poginuo", ispričao je na konferenciji za medije Iztok Arnol, voditelj akcije spašavanja. Kazao je da je to bila jedna od najvećih takvih nesreća u slovenskim planinama.

 

"Uz pomoć ostalih planinara, planinarskog vodiča i djelatnika Kredarice, planinari su uspješno dovezeni do Kredarice. Zbog ozlijeđenih ljudi i lošeg vremena aktiviran je i helikopter slovenske vojske koji je na Kredaricu prevezao osam gorskih spašavatelja", objavili su iz slovenske Gorske službe spašavanja koji su na svom Facebooku objavili video helikoptera koji prevozi unesrećene.

Spašavanje planinara na Triglavu Spašavanje planinara na Triglavu - 1 (Foto: Facebook/Gorska Reševalna Zveza Slovenije)

Pročitajte i ovo Ilustracija ŠOK NA FARMI Grom je udario iz vedra neba i ubio nesretnu Milku: ''Vidio sam kad ju je odbacilo nekih desetak metara''

Pilot slovenske vojske Jernej Ramovš rekao je da su ove godine imali 383 intervencije, od čega 87 u planinama.

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene