Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak krize u Grčkoj

Grčka: Samaras traži prijevremene izbore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vođa grčke konzervativne oporbe Antonis Samaras ponovno je u subotu zatražio održavanje prijevremenih izbora, nakon što ga je premijer Georges Papandreou pozvao da sudjeluje u vladi nacionalnog jedinstva prethodno najavivši da više neće obavljati dosadašnju dužnost.

'Maske su pale, Papandreou je odbacio sve naše prijedloge, zbog čega je na njemu ogromna odgovornost, a izbori su jedino rješenje', rekao je Samaras, vođa Nove demokracije, druge političke stranke u zemlji.

Samaras je to rekao reagirajući na Papandreouov poziv da se osnuje prijelazna koalicijska vlada, koja bi spasila zemlju od bankrota i omogućila održanje eura, jamčeći da će se zemlji do 15. prosinca isplatiti nužna financijska sredstva te da će se do kraja veljače pokrenuti plan izlaska iz krize što ga je krajem listopada u Bruxellesu predložila Europska unija.

Pročitajte i ovo Viktor Orban - 1 Kritizirao EU Orban ponovno podigao prašinu: "Mi nismo u ratu s Rusijom, oni su" Slika nije dostupna Spas eurozone Grčka vlada na rubu propasti

>> Opstala grčka Vlada: 'Ovo nam je zadnja šansa ili ćemo biti prosjaci'

Papandreou je u petak navečer preživio glasovanje parlamenta o povjerenju njegovoj vladi, ali je najavio svoj odlazak. 'Zadnje do čega mi je stalo je moj položaj. Nije me briga ako ne budem ponovno izabran', kazao je prije glasovanja.

Ranije je Papandreou pozvao na stvaranje nove koalicijske vlade koja bi usvojila europski paket pomoći, ključan za sprječavanje širenja gospodarske krize na veća europska gospodarstva.

>>vijesti/svijet/grcki-ministar-financija-formira-novu-vladu.html

Papandreou je najavio da će se u subotu sastati s grčkim predsjednikom kako bi razmotrili stvaranje šire vlade koja će osigurati usvajanje paketa pomoći EU-a. Dodao je da je spreman razgovarati i o tome tko bi mogao biti novi čelnik administracije, a izvori govore o ministru financija Evangelosu Venizelosu kao mogućem novom čelniku vlade.

Nova vlada bi trebala raspisati prijevremene izbore za nekoliko mjeseci nakon što paket spasa bude osiguran. (Hina)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene