Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Grčki je parlament kasno noćas ipak izglasao povjerenje vladi Georgea Papandreua.


Kako javlja BBC, za povjerenje vladi glasovala su 153 od 300 zastupnika. Papandreu, koji je dan nakon najave referenduma na kojoj se grčki narod trebao izjasniti o prihvaćanju mjera štednje u zamjenu za europski novac i spas od bankrota, a kojim je ugrozio opstanak eurozone i razljutio članice EU te povukao tu odluku, u dugom je govoru prije izglasanog povjerenja istaknuo kako je dogovor s EU o otpisu 50 posto duga velik uspjeh koji Grčkoj garantira ostanak u Uniji i daje posljednju šansu za oporavak. 'Ovo nam je možda i zadnja šansa da obnovimo gospodarstvo. U suprotnom, bit ćemo prosjaci', poručio je Papandreu.

Vezani članci Testiranje u Grčkoj Strah od delta-soja: Jedna europska zemlja od danas ima stroža pravila za sve necijepljene, uključujući i djecu stariju od 12 godina Giuseppe Conte Giuseppe Conte preživio i drugo glasovanje, ali uz velike posljedice - Sada vodi manjinsku vladu

Papandreu je ocijenio da bi izvanredni izbori u ovom trenutku imali katastrofalne posljedice te je najavio sastavljanje šire koalicijske Vlade jer smatra kako je u gorućim pitanjima nužan maksimalan konsenzus i dogovor.

Socijalistička stranka premijera Papandreua PASOK, inače, u parlamentu ima većinu, no opstanak Vlade bio je upitan kao rezultat golemih pritisaka iz EU, ali i iz domaće javnosti, jer je dio građana, pa potom i političara, zaključio da nakon najave referenduma čiji bi rezultat možda uzdrmao opstojnost Europske unije, pa zatim povlačenjem te odluke, Papandreu izgubio svaki kredibilitet. Iz Eu su pak poručili da bi izlazak i eurozone za Grčku zapravo značio izlazak iz EU.