Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Godišnje obraćanje medijima

Vladimir Putin o tenzijama sa Zapadom: "Nismo krivi za rast cijena plina", "SAD s raketama stoji na pragu Rusije"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je nepošteno kriviti Moskvu za rekordno visoke cijene plina jer ruska naftna kompanija Gazprom poštuje svoje dobavne obveze prema Europi. Dodao je da je Europa sama stvorila plinski problem i treba ga sama riješiti te je poručio Zapadu i NATO-u da je loptica u njihovu polju kad je riječ o sigurnosti.

U godišnjem obraćanju za medije ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao da Gazprom mora ispuniti svoje obveze prema dugoročnim sporazumima prije dobave plina za javna financijska tržišta. Kazao je da države koje su sklopile dugoročne ugovore, poput Njemačke, imaju povlasticu kupiti plin po nižim cijenama pa ga unosno preprodati susjedima.

Pročitajte i ovo Policijska marica Krim istraga u tijeku Velika akcija USKOK-a i policije: Uhićenja više osoba na području Zagreba, policija pretražuje domove i vozila

"Europa je sama stvorila plinski problem i sama ga treba i riješiti", rekao je Putin te dodao da Moskva ima razloga vjerovati da Berlin dio plina dobavljenog iz Rusije u konačnici preprodaje Ukrajini.

Budući potezi Rusije ovise o sigurnosnim jamstvima

U političkom dijelu obraćanja Putin je ponovio da je Zapad na potezu jer mora pružiti sigurnosna jamstva koje je Moskva zatražila i o tome će ovisiti buduće akcije Rusije.

Sjevernoatlantski savez (NATO) "prevario" je Rusiju kroz pet krugova proširenja od završetka Hladnog rata, rekao je Putin.

Iako je kazao da Sjedinjene Države sada svojim raketama stoje na pragu Rusije, Rusija želi izbjeći svaki sukob sa Zapadom jer to "nije izbor koji bi Moskva najradije odabrala".

Pročitajte i ovo Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs Nakon odluke Sveučilišta u Osijeku Fuchs o doktoratu Vice Mihanovića: "Nisam nikad čuo da se doktorat ispravlja. Ili je obranjen ili ga oduzimate!"

Zatražio je da Sjedinjene Države i njezine saveznice "odmah" odgovore na zahtjev za jamstvima.

"Morate nam dati jamstva. Odmah", poručio je ruski predsjednik.

Rekao je da je primio općenito pozitivan odgovor Washingtona ovaj mjesec te bi pregovori trebali početi u Ženevi početkom godine.

"Nadam se da će razvoj stanja krenuti tim putem", rekao je.

Rusija odbacuje optužbe da priprema invaziju

Rusija odbacuje američke optužbe da priprema invaziju na Ukrajinu već u siječnju jer su deseci tisuća ruskih vojnika raspoređeni uz granicu.

Moskva je ranije u prosincu zatražila od Zapada obećanje da NATO neće izvoditi vojne aktivnosti u istočnoj Europi. Tvrdi da je ruska sigurnost ugrožena jačanjem veza s NATO-om kao i mogućnošću da NATO-ove rakete budu raspoređene na ukrajinskom teritoriju i uperene u Rusiju.

Pročitajte i ovo Marin Miletić Referendum o COVID potvrdama Mostovci objavili: "Skupili smo 400.000 potpisa, tresem se od radosti i uzbuđenja"

"Izravno kažemo da ne smije biti daljeg širenja NATO-a na istok. Loptica je u njihovu polju, neka nam odgovore", rekao je Putin.

Sa sadašnjom ukrajinskom vladom nisu moguć dobri odnosi i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je pod utjecajem "radikalnih sila".

Zelenskij je ovaj tjedan rekao da je spreman razgovarati s Rusijom "u bilo kojem formatu" no da Kremlj do sada prijedlog ne prihvaća.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene