Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon odluke Sveučilišta u Osijeku

Fuchs o doktoratu Vice Mihanovića: "Nisam nikad čuo da se doktorat ispravlja. Ili je obranjen ili ga oduzimate!"

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs odgovarao je na pitanja novinara. Jedno od njih odnosilo se i na doktorat HDZ-ova Vice Mihanovića i odluku Sveučilišta u Osijeku.

Na pitanje novinara je li se ikada susreo sa situacijom da je potrebno doraditi već obranjeni doktorat i kako gleda na tu situaciju, Fuchs je rekao: "Reći ću vam vrlo jasno. Ja sam svojevremeno, i prije diskusije oko nekih doktorata, zamolio rektorski zbor da sami porazgovaraju o doktoratima i kvaliteti izvođenja nastave."

Pročitajte i ovo Radovan Fuchs Loše za škole Ministar Fuchs: "Škole na dan izbora neće raditi, ali..." Željko Stipić Predstavili peticiju Dio nastavničkih sindikata Fuchsu nezadovoljno poručio: "Sada mu je prilika pokazati da je naš ministar"

"To je bilo značajno i važno, u skladu s nastalom situacijom, COVID-om, pa sam želio tada to dodatno naglasiti", dodao je i naglasio da se nikad nije susreo s takvom situacijom da se doktorat ispravlja nakon obrane.

"Ako me pitate izravno - ne! Jednom obranjen doktorat je obranjen doktorat. To je činjenično stanje, de facto, ili ga možete oduzeti. Ako ga se oduzima, postoji procedura oduzimanja. Ako ga ne oduzimate, a pogotovo ne nakon toliko godina - obranjen je. Ne možemo razgovarati o nekim ispravljanjima", rekao je Fuchs i dodao da će se tek vidjeti što će Sveučilište napraviti jer ima određenu autonomiju.

"Ali ne, nisam čuo da se nakon obrane doktorata doktorska disertacija ispravlja. Ja bih potegnuo pitanje, ne ulazeći u znanstveni doprinos u koji samo mogu vjerovati da je dobar i originalni znanstveni doprinos, kako to da oni koji su prije toga čitali doktorat nisu uočili lektorske, gramatičke i ne znam koje pogreške. Treba vidjeti na koji način su ga čitali jer to je sigurno i njihova velika odgovornost", rekao je Fuchs.

Doktorski rad šefa splitskog HDZ-a Vice Mihanovića je disertacija pod nazivom "Ekonomski učinci pomorskog prometa i transporta u funkciji gospodarskog razvoja". U proljeće ove godine iznesene su optužbe za plagijat.

Osječko Sveučilište utvrdilo je, na temelju nalaza Povjerenstva o znanstvenoj procjeni doktorske disertacije Mihanovića, da je njegov doktorski rad korektan. No, navode da će ga morati doraditi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene