Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skandal s testovima

U svom domu uhićen glavni direktor Audija: Optužuju ga da stoji iza velike prijevare s dizelašima

Rupert Stadler (Foto: AFP)
Rupert Stadler (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Rupert Stadler (Foto: AFP) Rupert Stadler (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Rupert Stadler (Foto: AFP) Galerija 1/2 >>
Predsjednik uprave Audija Rupert Stadler uhićen je jutros zbog afere s dizelašima, odnosno lažiranih testova s emisijama štetnih plinova.

Ured državnog odvjetnika iz Münchena izvijestio je kako je Rupert Stadler, predsjednik uprave Audija, priveden i određen mu je pritvor zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke. Uhićen je u svom domu u Ingolstatu.

Pročitajte i ovo Studenti voze tramvaje u Nuernbergu - 2 Problem u Njemačkoj Zbog manjka radne snage, traže studente da voze tramvaje: ''Moramo istražiti sve mogućnosti'' Ilustracija od Australije Europska vojna sila nabavlja više od 100 oklopnih vozila

Iz Audija i Volkswagena potvrdili su da je Stadler uhićen te poručuju kako tvrdi da je nevin. On sam nije bio dostupan medijima za komentar, piše Reuters.

Tužiteljstvo tereti Stadlera i još jednog šefa izvršnog odbora za manipulaciju emisijama ispušnih plinova na europskom tržištu pomoću posebnog softvera.

Krajem svibnja njemački istražitelji pretresli su Stadlerovu kuće kako bi došli do dokaznog materijala za ovaj slučaj, a istom prilikom pretražen je stan još jednog od Audijevih menadžera. Broj optuženih u ovoj aferi premašio je dvadeset osoba.

Stadler je na čelu Audija od 2007. godine.

VW je priznao da varao na podacima o emisiji štetnih plinova njihovih automobila s dizelskim motorima kako bi prošli probne testove. Naveli su kako je 11 milijuna automobila širom svijeta opremljeno softverom dizajniranim da prikazuje lažne podatke.

Njemački savezni upravni sud donio je u veljači odluku da gradovi mogu zabraniti dizelske automobile koji zagađuju okoliš. Presuda ne znači da će se zabrana provoditi niti je definiran način, već samo da ju pokrajine i gradovi imaju pravo uvesti u cilju sprječavanja zagađenja. Zasad su se na zabranu odlučili Düsseldorf i Stuttgart.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene