Raspuklina koja će podijeliti Afriku (Screenshot: YouTube)
Raspuklina koja će podijeliti Afriku (Screenshot: YouTube)

Zemlja je planet koji se stalno mijenja, a jedna od tih promjena događa se nama naočigled. Već neko vrijeme raspuklina u Africi koja se proteže na nekoliko tisuća kilometara bila je misterij, ali geolozi sada imaju dokaz – stvara se novi kontinent!


Velika raspuklina koja se proteže na tri tisuće kilometara nedavno je iznenadila stanovnike jugozapadne Kenije. Raspuklina raste iz dana u dan te je uništila tamošnju brzu cestu Nairobi – Narok. Pucanje tla popraćeno je i seizmičkim aktivnostima.

Vezani članci Lina Dollar Provjerili smo što nudi plava, a što zelena Hrvatska: Evo gdje možete ljetovati za upola manje novca Slika nije dostupna Tražili dijamante, pronašli pola tisućljeća staru olupinu s blagom

Geolozi su, prema pisanju Quartza, zaključili da se stvara novi kontinent. Naime, Zemljina litosfera razlomljena je u nekoliko ploča i one nisu statične. Kreću se varirajućim brzinama. Još se raspravlja o tome koji su to mehanizmi koji ih pokreću, ali poznato je da mogu uzrokovati nova pucanja i formiranje novog procijepa te potencijalno voditi do stvaranja sasvim novih granica ploče.

Raspuklina u Africi proteže se na 3000 kilometara od Adenskog zaljeva na sjeveru prema Zimbabveu na jugu, dijeleći afričku ploču na dva nejednaka dijela: Somalsku i Nubijsku ploču.

Kada je litosfera podložna horizontalnoj ekstenzijskoj sili, razvući će se i postati tanja. U nekom će trenutku puknuti. Ovaj proces popraćen je površinskim manifestacijama duž raspukline i seizmičkom aktivnosti. Raspukline su prva faza pucanja kontinenta i, ako je ono uspješno, može dovesti do formiranja novog oceanskog bazena. Primjer gdje se ovo već dogodilo je u Južnom Atlantskom oceanu, koje je rezultiralo raspadom Južne Amerike i Afrike prije otprilike 138 milijuna godina.