Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nema urote stranih zemalja'

General: Strani džihadisti nemaju velik utjecaj u sirijskoj pobuni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sirijski pobunjenički general umanjio je važnost stranih džihadista u pobuni, na koje režim upire prstom, upozoravajući da su u zemlju ušle tisuće nesirijskih boraca, u čemu vide dokaz za ‘urotu stranih zemalja’.

‘Tih islamista nema puno, manje ih je od tisuću u čitavoj Siriji’, rekao je za agenciju France Presse pobunjenički general Ahmad al-Fadž (64) u selu Atmeu blizu turske granice, što ga u svojim rukama drži Slobodna sirijska vojska (FSA). Izaslanik Lahdar Braimi rekao je u ponedjeljak u UN-ovu Vijeću sigurnosti kako sirijska vlada procjenjuje da je u zemlji 5.000 stranih boraca i da sukob poprima značajke ‘urote stranih zemalja’.

No general Al-Fadž, bivši stožerni brigadir sirijske regularne vojske koji je ‘u početku revolucije’ prebjegao pobunjenicima, misli da ti borci, većinom islamisti, ‘nemaju nikakva utjecaja’. ‘Da su nas zapadne zemlje poduprle odmah u početku, oni ne bi ni bili ovdje. Ne bismo ih trebali. I tvrdim da nam nakon pobjede oni neće biti problem, u protivnom ćemo se pobrinuti za njih. Sirijski narod ih ne podupire, on je uz nas’, kazao je general koji zapovijeda pobunjeničkim snagama na bojišnici zapadno od Alepa.

Kao i svi pobunjenički vođe, visoki časnik ističe da ne razumije odbijanje zapadnih zemalja da naoružaju pobunjenike opravdavajući se strahom da bi oružje moglo doći u ruke radikalnih skupina prisutnih u zemlji. ‘Mi nadziremo sva oslobođena područja i mogu vam jamčiti da nema nikakve mogućnost da oni (islamisti) dođu do tih raketa’, rekao je.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin (Foto: AFP) POVRATNICI IZ SIRIJE I IRAKA Rusi u strahu od džihadista: "Mogu se pridružiti zločinačkim bandama i novačiti druge borce" Slika nije dostupna Blizu granice s Irakom Islamska država izgubila još jedan grad: Sirijska vojska zauzela Deir Ezzor

>> Djeca - traumatizirani svjedoci sukoba u Siriji

Odbijajući poslati sirijskim pobunjenicima rakete zemlja-zrak koje im trebaju, rekao je, Zapad postaje sukrivac za ‘neviđeni pokolj’ koji vrši sirijski predsjednik Bašar al-Asad. Zasad, ‘sve što imamo u borbi s Bašarovim tenkovima jesu ručni raketni bacači koje smo uzeli neprijatelju’, dodao je. Dok u New Yorku zasjeda UN-ova Opća skupština, Al-Fadž napominje: ‘Demokratske zemlje nas podupiru samo na riječima. To je sramota za svijet. Oni vide što se događa, vide zgrade koje je uništilo zrakoplovstvo, a ništa ne čine’.

‘Kako bilo, vrijeme je na našoj strani’, zaključio je. ‘Pobijedit ćemo i sami, trebat će nam više vremena i izginut će više ljudi, uglavnom civila. Francuskoj revoluciji nije trebala pomoć izvana, a ovo je naša revolucija’. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene