Džihadisti su srušili zrakoplov sirijskog režima i zarobili pilota, što je prvi takav slučaj nakon vojne eskalacije posljednjih mjeseci na sjeverozapadu Sirije, javio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Galerija


Lovac Suhoj je nadlijetao područje istočno od Khan Sheikhouna, ključnog grada na jugu Idliba, rekao je direktor NGO Rami Abdel Rahmane. Pilota su zarobili džihadisti Hayat Tahrir al-Cham, bivši sirijski ogranak al Qade, koji dominiraju regijom, rekao je Rahmane.

Vezani članci U Podgorici uhićeno 15 pomoraca - 3 13 pomoraca završilo na razgovoru s policijom zbog incidenta u avionu: "Napili su se, pušili, napali stjuardese. Jedan idiot im je pobjegao, pa sam ga ja uhvatio" Avion, ilustracija Hrvat sletio na Kanarsko otočje, ali dočekalo ga neugodno iznenađenje: "Trebali su to provjeriti prije nego što su mu prodali kartu za let"

Dodao je da je to prvi srušeni sirijski zrakoplov nakon što su režim i ruski saveznik počeli krajem travnja gotovo svakodnevno bombardirati pokrajinu Idlib i dijelove susjednih pokrajina Alepa, Hame i Latakije.

Stradalo više od 800 civila

Oko 820 civila je stradalo u bombardiranjima, navodi SOHR. Više od 400.000 osoba je raseljeno u toj regiji u kojoj živi 3 milijuna ljudi, prema podacima UN-a.

Osim HTS-a u toj regiji se nalazi i nekoliko drugih skupina pobunjenika i oni i dalje izmiču kontroli predsjednika Bashara al-Assada, više od 8 godina od početka sirijskog sukoba.

Snage režima potiskuju džihadiste

Posljednjih dana snage režima napreduju na terenu i potiskuju džihadiste i pobunjenike. Režim je u srijedu napredovao u smjeru Khan Sheikhouna i sada se nalazi 4 kilometra zapadno od grada nakon što su zauzeli 5 okolnih sela, rekao je Rahmane.

U ratu u Siriji koji je počeo 2011. poginulo je više od 370.000 ljudi i više milijuna je raseljeno. (Hina)