Sirijski pobunjenici (Foto: Arhiva/AFP)
Sirijski pobunjenici (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP

Njemački ministar vanjskih poslova ocijenio je da je "iznimno teško" u ovom trenutku organizirati povratak europskih džihadista skupine Islamske države zarobljenih u Siriji, kao što traži Donald Trump.


Povratak bi bio moguć samo ako "možemo zajamčiti da će se te osobe ovdje odmah izvesti pred sud i smjestiti u pritvor", rekao je Heiko Maas u nedjelju navečer za najveću njemačku televizijsku mrežu ARD.

Vezani članci Dugina zastava, ilustracija Europski parlament traži priznanje istospolnih brakova u cijeloj Uniji. Pogledajte kako su glasali hrvatski zastupnici Tino Chrupalla Šefa krajnje desnice pošteno se izblamirao: "Recite, koja vam je najdraža njemačka pjesma?"

Za to "nam trebaju pravosudne informacije koje još nemamo", rekao je ocijenivši da je u ovim uvjetima "iznimno teško ostvariti" njihov povratak u matične zemlje.

Berlin se želi "dogovoriti s Francuskom i s Velikom Britanijom (...) o načinu postupanja", dodao je.

O tom pitanju u ponedjeljak trebaju razgovarati europski ministri vanjskih poslova koji će među ostalim razgovarati o "stanju u Siriji, a napose o najnovijim događajima na terenu", vidi se iz dnevnog reda njihova sastanka.

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je u nedjelju Europljane da preuzmu stotine svojih državljana koji su zarobljeni u Siriji kao borci IS-a.

Džihadistička skupina je pred konačnim porazom u toj zemlji gdje se protiv nje bori arapsko-kurdski savez Sirijske demokratske snage (SDF).

No sudbina stranih boraca koje drže kurdske snage još nije poznata. Među njima ima Francuza, Nijemaca, Iraca, Talijana, Engleza i Kanađana. Muškarci su u zatvoru a žene i djeca u izbjegličkim logorima.

Belgijski ministar pravosuđa Koen Geens pozvao je u nedjelju na "europsko rješenje" i predložio da se "mirno razmisli i vidi što donosi najmanji sigurnosni rizik". (Hina)