Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neispričane strahote

Djeca - traumatizirani svjedoci sukoba u Siriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodna organizacija Spasite djecu objavila je u utorak izvješće 'Neispričane strahote' u kojem je prikupila iskaze djece izbjeglica koja su svjedočila ubojstvima, mučenjima i drugim oblicima nasilja tijekom 18-mjesečnog sukoba u Siriji.

Izvješće nevladine udruga sa sjedištem u Velikoj Britaniji zbir je šokantnih svjedočenja djece i njihovih roditelja prikupljenih u izbjegličkim logorima na granicama sa Sirijom.

'Djeca su bila meta brutalnih napada, gledala su kako im ubijaju roditelje, braću i sestre te drugu djecu, svjedočila su mučenju', navodi udruga. 'Djeci je potrebna stručna pomoć kako bi se izliječila od užasnih iskustava', rekla je Jasmine Whitbread, čelnica udruge i pozvala na 'dokumentiranje tih svjedočanstava kako bi počinitelji bili izvedeni pred sud.

Pročitajte i ovo Dijete, ilustracija Uhićen je Čeh fotoaparatom snimao djecu bez odjeće: Hrvatska policija ga ulovila Miro Bulj Veliki problem Roditelji strahuju, gradonačelnik prosvjeduje: Djecu voze neispravni školski autobusi

>> Pobunjenički brigadir: Asadove snage gube teren u Siriji

Četranestogodišnji Hassan vidio je 'mrtva tijela i ranjene' te 'nagomilane ljudske udove. Psi su jeli tijela dva dana nakon pokolja', navodi NGO. Petnaestogodišnji Khalid bio je zatvoren u bivšoj školi koja je postala logor za mučenje. Ondje je bio deset dana bez hrane, premlaćivan, obješen o strop svezan za zapešća.

'Vidite ove ožiljke? Ruke su mi svezali plastičnim užetom. Vrlo čvrsto. Bilo je djece u mojoj ćeliji i njima su ruke bile vezane na jednak način. Jedan po jedan gasili su cigarete na meni. Pogledaje, ovo su ožiljci', rekao je.

NGO je pozvao Ujedinjene narode da ubrzaju istragu o kršenjima prava djece u Siriji. Udruga Spasite djecu, kojoj ne dopuštaju ulazak na sirijski teritorij, navodi da se 'većina dječjih svjedočanstava poklapa s podacima o kršenjima ljudskih prava o kojima zadnjih mjeseci izvještavaju Ujedinjeni narodi i skupine za ljudska prava'.

Udruga pruža psihološku pomoć tisućama djece izbjeglica u susjednim zemljama gdje su smještene sirijske izbjeglice. Sirijski opservatorij za ljudska prava procjenjuje na temelju mreže svojih aktivista u Siriji da je najmanje 29.000 ljudi ubijeno od ožujka 2011., kada je izbio ustanak protiv režima predsjednika Bashara al-Assada. Od tog broja više od 2.000 su bila djeca, navodi opservatorij. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene