Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ako ne bude zapreka

Gazprom pušta plin, u Hrvatskoj najranije prekosutra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni direktor ruskog energetskog diva Gazprom Aleksandar Medvedev izjavio je u Bruxellesu da bi isporuka ruskog plina za zemlje članice EU-a trebala biti ponovno uspostavljena u utorak ujutro, u 10 sati po moskovskom vremenu. Do Hrvatske bi plin trebao stići najranije prekosutra navečer.

'Ako neće biti novih prepreka... opskrba plinom obnovit će se u 8 sati (po srednjoeuropskom vremenu) u utorak', rekao je Medvedev novinarima. Istodobno, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso je izjavio da je 'sada potpisano sve što treba' i da više nema razloga za odgodu obnove isporuke plina. 'Europska unija više ne može prihvatiti nove odgode ili nove isprike', rekao je Barroso novinarima, nakon razgovora s rumunjskim predsjednikom i premijerom Traianom Basescuom i Emilom Bocom.

Pročitajte i ovo Gazprom (Foto: AFP) pripreme počele ranije Pune se plinska skladišta za iduću zimu. Gazprom: "Sve teče redovito" Slika nije dostupna Bez obzira na rat Rusija nastavlja isporučivati plin kroz Ukrajinu, Litva ga prestala uvoziti: "Mi smo prva zemlja EU-a koja je stekla neovisnost"

Češko predsjedništvo pozdravlja rusku najavu

Češko predsjedništvo EU-a pozdravilo je najavu ruskih predstavnika da će isporuka plina preko Ukrajine biti uspostavljena u utorak ujutro. Nakon što su sve strane potpisale uvjete za raspoređivanje promatrača, koji trebaju provjeriti stanje na terenu u Rusiji i Ukrajini, 'ruska strana nam je obećala da će otvoriti ventile, ako ne bude prepreka, u utorak u 8 sati po srednjoeuropskom vremenu', izjavio je češki ministar za industriju i trgovinu poslova Martin Riman prije početka izvanrednog sastanka ministara EU-a zaduženih za energetska pitanja. 

Mađarska tvrtka tužila Naftogaz i prijavila Ukrajinu EK-u

Mađarski plinski distributer Emfesz tužio je ukrajinsku tvrtku Naftogaz nakon potpuna prekida dobave ruskog plina i prijavio Ukrajinu Europskoj komisiji. 'Emfesz je tužio Naftogaz sudu u Budimpeštu i odvojeno prijavio Ukrajinu Europskoj komisiji', rekao je glasnogovornik te tvrtke. Ta je tužba prva sudska posljedica plinske krize izvan Ukrajine i Rusije. 

>> Rusija će pustiti plin čim Ukrajina ispuni uvjete

>> Mađarska tvrtka tuži ukrajinski Naftogaz

Emfesz navodi da se prijava Ukrajine Europskoj komisiji temelji na članku 22. Europske povelje o energiji. Emfesz je drugi uvoznik ruskog plina u Mađarskoj s tri milijarde prostornih metara na godinu ili 20 posto mađarske godišnje potrošnje, koja iznosi 15 milijarda prostornih metara. Ta tvrtka tvrdi da je oštećena za 30 milijuna dolara zbog potpuna prekida dobave ruskog plina preko Ukrajine. Mađarskim tržištem plina dominira MOL koji tim gorivom opskrbljuje većinu od 10 milijuna Mađara.

Konkretne posljedice plinske krize u Hrvatskoj

Građani Hrvatske počeli su osjećati i prve konkretne posljedice plinske krize. Toplo je tek u školama, bolnicima, vrtićima, ali mnogim tvrtkama plin je isključen. Radilo se danas u jaknama, a neki su poslodavci djelatnike poslali kući. Gospodarstvo će trpjeti milijunske štete. U jednoj zagrebačkoj tiskari od jutros se radi u jaknama jer ime je plin preko vikenda isključen. Prostorija je hladna, a spašavaju ih grijalica i klima. Djelatnici kažu da bi ovako izdržali možda još dva dana, pa na bolovanje ili mogu zatvoriti tiskaru.

Pojedine tvrtke zbog negrijanja svoje su radnike pustile kući. Zagrebačka plinara i dalje nastavlja s isključenjima. Dosad je isključila plin u više od 500 objekata. Prijetnje prekršajnim prijavama i kaznama urodile su plodom. Građane se i dalje poziva da paze na potrošnju i da se prilagode ovim zimskim uvjetima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene