Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šteta od 30 milijuna dolara

Mađarska tvrtka tuži ukrajinski Naftogaz

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarski plinski distributer EMFESZ podnio je tužbu protiv ukrajinske tvrtke Naftogaz koju smatra odgovornom za štetu od 30 milijuna dolara nastalu zbog potpunog prekida isporuke ruskog plina koji stiže preko Ukrajine, piše EMFESZ u subotu na svojoj internetskoj stranici.

'EMFESZ, drugi uvoznik mađarskog plina, podnio je 9. siječnja tužbu protiv Naftogaza i Ukrajine pred Europskom komisijom', piše tvrtka na internetu. Mađarski distributer izražava žaljenje što Naftogaz plinom, koji je vlasništvo EMFESZ-a, upravlja kao da je riječ o njegovu vlastitom plinu, piše u priopćenju.

Pročitajte i ovo Moskva Stroge mjere Kompanije koje napuštaju Rusiju moraju za to platiti, zarada već premašila godišnji plan Slika nije dostupna Sastao se s Grlićem Radmanom U siječnju pregovori o LNG-u: Mađarski ministar kaže da Hrvatska i Mađarska zajedno trebaju kupovati plin

EMFESZ svoju tužbu temelji na članku 22 Europske povelje o energetici kojom se ugovorne strane obvezuju ispunjavati potpisane odredbe u sektoru energetike. Tužba mađarskog distributera prva je sudska tužba otkako su u siječnju Rusija i Ukrajina počele plinski rat, te izazvale štetu drugim europskim potrošačima.

Mađarski EMFESZ, koji isporučuje plin za 100.000 kućanstava i 400 industrijskih potrošača, svoju štetu procjenjuje na 30 milijuna dolara, no on je tek drugi po snazi uvoznik plina u svojoj zemlji. Prvi je MOL koji isporučuje plin većini od ukupno 10 milijuna Mađara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene