Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatsko gospodarstvo

Zbog plinske krize milijunski gubici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko gospodarstvo već trpi miljunske gubitke zbog plinske krize. Neki su pogoni stali, neki se samo održavaju na životu. Ugroženi su i veliki i mali igrači. Ako kriza potraje, ekonomske posljedice bit će katastrofalne.

Hum na Sutli, gradić na samoj granici sa Slovenijom ima oko 5.000 stanovnika. Više od polovice ih živi direktno od staklarskog obrta ili industrije. Za proizvodnju stakla nepohodan im je plin, a plina od danas u Humu nema. Adalbert Podrhraški je mali humski staklarski obrtnik, plinska je kriza njegovu peć potpuno ugasila. 

Pročitajte i ovo Bombardiranje Ukrajine Dvije godine sukoba Rat koji je razorio živote i promijenio zemlju ne posustaje: "Nismo očekivali da će ih biti toliko" Ilustracija - 2 Ovo morate znati Tihi ubojica: Kako prepoznati curi li vam plin u kućanstvu i koji su simptomi trovanja?

'Dnevni gubitak je oko tisuću eura, pet ljudi imam na dopustu i nema proizvodnje', rekao je Podrhraški. Peć se gašanjem šteti i staklarski obrtnik tu gubi, no nije jedini. Sve okolne tvornice, mljekare i sve proizvodnje na plin trpe gubitke. Zanimljivo je kako upravo kroz Hum prolazi cijev kroz koju Hrvatska dobiva ruski plin.

Upravo interventni uvoz potaknuo je HUP-ca da od Vlade zatraži preispitivanje prioriteta krizne opskrbe. Žele da se nekim poduzećima vrati jučerašnja razina dotoka plina, kako bi im donekle ublažili gubitke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene