Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporazum potpisan

Rusija će pustiti plin čim Ukrajina ispuni uvjete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajina je potpisala nov sporazum o nadzoru protoka ruskog plina i odustala od prijašnjih uvjeta koje je Moskva pobijala, priopćio je ruski naftni div Gazprom.

'Izaslanstvo Gazproma jutros je pregovaralo u Kijevu i nakon toga Ukrajina je potpisala sporazum bez ikakvih uvjeta', stoji u priopćenju.

Pročitajte i ovo Kremlj Najavljen oštar odgovor Kremlj poslao ozbiljnu prijetnju Zapadu: "Zbog glupe odluke pouzdanost nestaje preko noći" Njemačka policija Istraga je u tijeku Dvojica Ukrajinaca izbodena u trgovačkom centru u Njemačkoj: Ubio ih Rus

>> Ukrajina i Rusija se napokon dogovorile

>> Ukrajina jamči protok plina na Zapad

>> Ukrajina i Rusija spremne prihvatiti međunarodne promatrače

Ruski predsjednik Dimitrij Medvedev jučer je protokol o promatračima proglasio ništavnim i nevaljanim jer su ukrajinski uvjeti Moskvi bili neprihvatljivi.

Ruski Gazprom u međuvremenu je objavio kako će nastaviti dobavu plina Europi čim Ukrajina prihvati ruske uvjete nadzora protoka plina, izjavio je glasnogovornik ruskog premijera Vladimira Putina.

'Gazprom je spreman, želi i inzistira da se što prije nastavi dobava plina preko Ukrajine u Europu čim Ukrajina ispuni uvjete protoka', rekao je glasnogovornik Dmitrij PeskovZa nastavak dobave Moskva zahtijeva da se postave promatračke misije koje bi nadzirale protok plina preko ukrajinskog područja. Sporazum u tom smislu potpisali su Kijev, Moskva i Europska unija, ali Peskov je rekao kako još treba 'provjeriti' je li Ukrajina doista potpisala sporazum istovjetan onom koji je potpisala Rusija.

Rusija očekuje da Europska komisija potpiše i primijeni sporazum o nadzoru protoka plina preko Ukrajine kako bi se nastavila opskrba plinom Europe, rekao je u ponedjeljak ruski premijer Vladimir Putin, prenosi agencija Itar-Tass. 'Taj dokument je upućen Bruxellesu gdje ga trebaju potpisati predstavnici Europske komisije', rekao je predsjednik ruske Vlade.

Sporazum predviđa raspoređivanje ruskih, europskih i ukrajinskih promatrača koji se trebaju uvjeriti da se plin nesmetano doprema preko Ukrajine, koju Moskva optužuje da potkrada količine plina namijenjene Europi. 'Neovisni promatrači moraju otići na mjesta određena u dokumentu, i kad dođu na nadzorna mjesta i mi se uvjerimo da su u stanju pratiti protok zemnog plina, Gazprom će pustiti plin u sustav za njegov protok', dodao je Putin. 

Češka: Nema izgovora da Rusija ne počne dobavu plina

Ukrajina i Europska unija učinile su sve što je Moskva tražila da se zajamči siguran protok ruskog plina prema Europi i stoga nema izgovora da Rusija ponovno ne počne dobavu plina, priopćio je u ponedjeljak češki predsjedatelj EU-a.

'Ruski uvjeti su potpuno ispunjeni i Rusija nema razloga da smjesta ne pokrene dobavu plina', kazao je češki ministar energetike Martin Riman. Potvrdio je da je Ukrajina potpisala nov primjerak sporazuma o nadzoru protoka plina, bez svoje jednostrano dodane izjave koja je izazivala rusko protivljenje.

Riman se novinarima obratio pred početak hitna sastanka ministara energetike zemalja članica Europske unije na kojem će se raspravljati o plinskoj krizi zbog koje su stotine tisuća ljudi u središnjoj i istočnoj Europi ostale bez grijanja u jednoj od najhladnijih zima proteklih desetljeća.


Mađarska prekinula interventnu dobavu plina Balkanu

Prekinute su interventne dobave plina iz Mađarske za Srbiju te Bosnu i Hercegovinu, objavio je u ponedjeljak mađarski distributer FGSZ.

Prekinuta je dobava 2,7 milijuna prostornih metara plina Srbiji, odnosno 1,5 milijuna Bosni i Hercegovini, rekao je direktor FGSZ-a Janos Zsuga. Najavio je da će se opskrba nastaviti kad Budimpešta dobije potvrdu iz Beča da je dobava plina ponovno uspostavljena.

Mađarska je prošli tjedan odlučila ustupiti određene količine plina Srbiji te Bosni i Hercegovini, dvjema državama koje su među najvećim žrtvama rusko-ukrajinskog plinskog rata.

Mađarska za vlastite potrebe u ponedjeljak raspolaže sa 66 milijuna prostornih metara plina: 54 milijuna iz pričuva, devet milijuna iz vlastite proizvodnje i četiri milijuna iz uvoza preko Austrije.

Rusija je u utorak prestala preko Ukrajine dobavljati plin ugrozivši energetsko stanje brojnih europskih zemalja koje ruski plin dobivaju preko Ukrajine. U Mađarskoj su na snazi mjere 1. stupnja ograničenja opskrbe zemnim plinom.


Slovenska Vlada razmišlja o smanjenju ovisnosti o ruskom plinu

Kako bi smanjila ovisnost o ruskom zemnom plinu, udio kojega je veći od 55 posto u ukupnoj slovenskoj plinskoj energetskoj bilanci, Vlada premijera Boruta Pahora više nije sklona obvezujućim odredbama koje bi joj donio projekt "Južni tok", navode u ponedjeljak slovenski mediji.

Riječ je o novom plinovodu kapaciteta 30 milijarda prostornih metara plina na godinu, kojim bi ruski plin jednim krakom protjecao ispod Crnog mora do Bugarske, Srbije, Madžarske, Slovenije, Austrije i Italije.

'Priključenjem na "Južni tok" ostala bi ovisnost o ruskom plinu, ali bi otpala ovisnost o ukrajinsko-ruskom sporu. No Slovenija, kad je riječ o nafti i plinu, mora osigurati što više neovisnih izvora', rekao je u razgovoru za poslovni list 'Finance' od ponedjeljka slovenski ministar gospodarstva Matej Lahovnik.

Po njegovim riječima plinovod 'Nabucco' kao projekt Europske unije ozbiljan je nadomjestak ruskom projektu, a njime bi se osigurao plin iz Kaspijskog bazena. Uz to, naveo je Lahovnik, Slovenija mora ubrzati gradnju drugog bloka nuklearke u Krškom, izgraditi šesti blok termoelektrane u Šoštanju i dovršiti niz hidroelektrana na Savi te tako smanjiti ovisnost o stranim energentima.

Ljubljanski 'Dnevnik' u poslovnom prilogu u ponedjeljak navodi da se Lahovnik zauzima za 'labavije' obveze Slovenije u projektu 'Južni tok' o kojemu pregovaraju ruski Gazprom i slovenska tvrtka Geoplin.

'Vlada je, po neslužbenim podatcima, sklona sklopiti labaviji i neobvezujući sporazum s Rusima, premda u Gazpromu smatraju da bi to jako usporilo ili čak zaustavilo projekt plinovoda koji bi omogućio da Slovenija dobiva plin mimo Ukrajine', piše list.

'Dnevnik' dodaje da slovenska Vlada treba još odlučiti o pojedinostima, jer se očekuje da će ovaj tjedan u Sloveniju doći direktor Gazproma Aleksej Miller i razgovarati s premijerom Pahorom o opskrbi plinom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene