Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Libijski predsjednik Moamer Gadafi je surađivao s jugoslavenskim tajnim službama.


Gadafi je u sklopu projekta razmjene studenata završio studij u Mostaru na tadašnjoj 'Vazduhoplovnoj akademiji JNA'. Tamo je upoznao svoju suprugu Sofiju Farkaš, a tijekom boravka u bivšoj Jugoslaviji upoznao je i mnoge buduće visoke vojne dužnosnike u JNA.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Plaši ljude Jugoslavijom, a onda priprema sastanak Trilaterale' Slika nije dostupna Umro posljednji nositelj Titove štafete

>> FOTO: Gadafijeva supruga Hrvatica iz Mostara?

>> Nisam bježala iz zemlje

Bosanski portal depo.ba donosi i kako je ulogu u slučaju Gadafi imao Budimir Lončar, nekad visokopozicionirani djelatnik SID-a i dugogodišnji prvi čovjek jugoslavenske diplomacije. Nakon Gadafijevog dolaska na vlast povećana je suradnja između Libije i Jugoslavije pa se zaključuje kako je kontakt između Gadafija i jugoslavenskog SID-a bio intenzivan kroz čitavo to razdoblje.

Bolji poznavatelji tadašnjih prilika tvrde da su tadašnje jugoslavensko-libijske aktivnosti bile javna tajna u diplomatskom svijetu, te kako su korist od Lončarovih diplomatsko-špijunskih aktivnosti imale sve vodeće tajne službe uključene u hladnoratovske sukobe niskog intenziteta.

Poznato je i kako je Gadafi surađivao i s Josipom Brozom Titom i to u sklopu pokreta nesvrstanih. Za vrijeme mandata bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića intenzivirana je suradnja Libije i Hrvatske. Tu je ključnu ulogu opet imao Budimir Lončar koji je bio Mesićev vanjskopolitički savjetnik.