Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veze počele za vrijeme studija u Mostaru

Gadafi surađivao s Titovim službama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Libijski predsjednik Moamer Gadafi je surađivao s jugoslavenskim tajnim službama.

Pročitajte i ovo Robert Badinter Ugledni pravnik i bivši ministar Umro čovjek koji je proglasio smrt Jugoslavije Slika nije dostupna Neodrživa tvorevina Novo istraživanje tvrdi - Jugoslavija nije bila totalitarna država

Gadafi je u sklopu projekta razmjene studenata završio studij u Mostaru na tadašnjoj 'Vazduhoplovnoj akademiji JNA'. Tamo je upoznao svoju suprugu Sofiju Farkaš, a tijekom boravka u bivšoj Jugoslaviji upoznao je i mnoge buduće visoke vojne dužnosnike u JNA.

>> FOTO: Gadafijeva supruga Hrvatica iz Mostara?

>> Nisam bježala iz zemlje

Bosanski portal depo.ba donosi i kako je ulogu u slučaju Gadafi imao Budimir Lončar, nekad visokopozicionirani djelatnik SID-a i dugogodišnji prvi čovjek jugoslavenske diplomacije. Nakon Gadafijevog dolaska na vlast povećana je suradnja između Libije i Jugoslavije pa se zaključuje kako je kontakt između Gadafija i jugoslavenskog SID-a bio intenzivan kroz čitavo to razdoblje.

Bolji poznavatelji tadašnjih prilika tvrde da su tadašnje jugoslavensko-libijske aktivnosti bile javna tajna u diplomatskom svijetu, te kako su korist od Lončarovih diplomatsko-špijunskih aktivnosti imale sve vodeće tajne službe uključene u hladnoratovske sukobe niskog intenziteta.

Poznato je i kako je Gadafi surađivao i s Josipom Brozom Titom i to u sklopu pokreta nesvrstanih. Za vrijeme mandata bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića intenzivirana je suradnja Libije i Hrvatske. Tu je ključnu ulogu opet imao Budimir Lončar koji je bio Mesićev vanjskopolitički savjetnik.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene