Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potez očajnika

Gadafi prošli mjesec pokušao od Kineza kupiti oružje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Libijski čelnik Moamer Gadafi prošli je mjesec pokušao kupiti oružje od Kine!

Kineske vlasti kažu da o tome nisu ništa znale. Potvrđuju, međutim, da je Gadafijevo izaslanstvo bilo u Pekingu, gdje je pregovaralo s više proizvođača oružja. Tvrde da nikakav ugovor nije sklopljen. Odbjegli libijski čelnik prošli je mjesec pokušao kupiti oružje. Osobe od povjerenja poslao je u Kinu, gdje je tražio razno oružje vrijedno više od 200 milijuna dolara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Više od milijardu dolara Gadafi prije svrgavanja prodao 20 posto rezervi zlata Slika nije dostupna Hoće li ga pronaći? Borbe u Bani Validu, posljednjem uporištu Gadafijevih snaga

'Gadafijeva vlada poslala je izaslanstvo u Kinu bez znanja kineske vlade. Kontaktirano je više kompanija koje proizvode oružje. Nijedna nije s izaslanstvom potpisala ugovor o prodaji oružja niti je izvezla bilo kakvu vojnu opremu u Libiju', rekao je Jiang Yu iz kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Osim što je u to vrijeme Gadafi već bio nepoželjan na svjetskoj političkoj sceni, izvoz oružja u Libiju bio je zabranjen zbog embarga UN-a. Moamer Gadafi oduvijek je bio sklon oružju. Baš kao i njegovi suradnici. S pobunjenicima nisu uspjeli dogovoriti predaju pustinjskog grada Banu Valida, jednog od četiri preostala uporišta Gadafijevih snaga.

'Pregovori su propali. Nema više razgovora', tvrdi pobunjenik Salem Musbah. 'Čekamo zapovijed da krenemo na grad', dodaje njegov kolega Abdul-Mutalib Momen. Dok se oko Bani Valida gomilaju pobunjeničke snage, odbjegli diktator sve je usamljeniji. Nakon brojnih nagađanja, potvrđena je smrt njegova najmlađeg sina. 'Mogu potvrditi da je Kamis ubijen u borbama oko grada Tarhuna. Kamis je pokopan u Bani Validu', rekao je vojni zapovjednik Ahmed Bani. Odlaze i suradnici. Šef sigurnosti Moamera Gadafija prebjegao je u Niger.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene