Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više od milijardu dolara

Gadafi prije svrgavanja prodao 20 posto rezervi zlata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši libijski vođa Moamer Gadafi je u najnovijoj poruci opovrgao da je pobjegao u Niger, a istodobno je libijska Središnja banka potvrdila da je posljednjih dana na vlasti Gadafi prodao 20 posto rezervi zlata zemlje u vrijednosti većoj od milijardu dolara.

Ustaničke snage drže u okruženje posljednja uporišta progadafijevih snaga u Sebi, u središtu zemlje, Sirtu, 360 kilometara istočno od Tripolija i Bani Walidu, 170 kilometara jugoistočno od Tripolija. Snage Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) dale su im rok za predaju do subote. NTC i dobar dio međunarodne zajednice, koja je u ožujku pod UN-om intervenirala kako bi od Gadafijeva režima zaštitila civile, žele uhvatiti Gadafija koji stalno izmiče.

SAD je od Libiji susjednih zemalja, uključujući i Niger, zatražio da kontroliraju svoje granice, dok se na terenu, kako tvrdi NTC, obruč oko Moamera Gadafija steže. Međutim, bivši vođa koji je čvrstom rukom vladao Libijom, iz svog skrovišta i dalje prijeti i ruga se. 'Ništa im više nije ostalo doli laži i psihološkog rata. Sada tvrde da su vidjeli Gadafija u konvoju za Niger. Ali koliko konvoja, trgovaca i ljudi svakodnevno prolazi pustinjom prema Sudanu, Čadu, Maliju i Alžiru. Kako da prvi put neki konvoj prelazi pustinjom prema Nigeru', poručuje Gadafi u poruci.

'Spremni smo u Tripoliju i u cijeloj zemlji kako bismo pojačali napade protiv štakora i plaćenika, to je jedna pseća banda', dodao je. SAD smatra da činjenica da je Gadafi još na slobodi predstavlja 'opasnost' za novu vlast u njezinim pokušajima da stabilizira stanje u zemlji i oformi vladu. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potez očajnika Gadafi prošli mjesec pokušao od Kineza kupiti oružje Slika nije dostupna Hoće li ga pronaći? Borbe u Bani Validu, posljednjem uporištu Gadafijevih snaga

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene