Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čelnici Skupine industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G-8) oštro su osudili Sjevernu Koreju zbog potapanja južnokorejskog ratnog broda Cheonan u ožujku, te pozvali Iran da zaustavi svoj nuklearni program i učini više na poštivanju ljudskih prava.


U završnoj izjavi sa samita u Huntsvilleu čelnici G-8 osudili su napad Sjeverne Koreje u kojem je poginulo 46 južnokorejskih mornara, proglasili režim u Pjongjangu kršiteljem Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, te pozvali sve zemlje da provode sankcije UN-a protiv Sjeverne Koreje i Irana. 'Mi osuđujemo napad koji je doveo do potonuća Cheonana. Zahtijevamo da se DNR Koreja suzdrži od počinjenja bilo kojeg napada ili neprijateljske prijetnje protiv Republike Koreje', navodi se u završnoj izjavi G-8, sadržanoj na 15 stranica.

Vezani članci Slika nije dostupna Iranski nuklearni znanstvenik ubijen u atentatu, drugi ranjen Slika nije dostupna Iran: Uhićeni 'špijuni' optuženi za internetski napad na nuklearni program

Dio izjave koji se odnosi na Iran blaži je od oštre osude kršenja ljudskih prava koju su predlagali SAD, Kanada i većina čelnika G8, zbog otpora Rusije, izvijestili su kanadski mediji. Čelnici G8 osudili su Iran zbog nepoštivanja međunarodnog režima nuklearnih inspekcija i Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja. No, umjesto osude raširenog kršenja ljudskih prava koje provodi režim u Teheranu, G-8 je samo ponovio svoj poziv iz 2009. da Iran poštuje vladavinu prava.

>> G8 summit: Prosvjednici se sukobili s policijom

Na zaključnoj konferenciji za tisak, kanadski premijer Stephen Harper proglasio je samit u Huntsvilleu uspješnim, ističući važnost nastavljanja skupova G-8, te rekavši da skupinu ne bi trebao preuzeti veći G-20. Skupinu G-8 čine SAD, Japan, Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Italija, Kanada i Rusija. Skupina G-8, koja nema svoje sjedište, proračun ili osoblje, već 30 godina djeluje u različitom obliku kroz svoje rasprave i akcije, no s globalnim gospodarskim razvojem u mnogim je aspektima nadmašena skupinom G-20, koja uključuje i nova velika gospodarstva poput Kine, Indije i Brazila.

Ishod samita ovisi o zajedničkoj poruci svijetu

Posljednjih godina skupina G-8 obično ostavlja raspravu o globalnom gospodarstvu za G-20, dok se ona uglavnom bavi razvojem i pitanjima sigurnosti. Premijer Harper je naglasio da su čelnici G-8 na summitu odlučili donirati 7,3 milijardi američkih dolara za globalni program poboljšanja skrbi o zdravlju rodilja i djece u zemljama u razvoju. Čelnici G-8 u subotu su otputovali u Toronto na sastanak na vrhu skupine G-20. Skupina će u subotu navečer održati radnu večeru na kojoj će čelnici raspravljati o svjetskoj ekonomiji.

Ishod samita uvelike ovisi o dogovoru o zajedničkoj poruci svijetu o daljnjem oporavku globalnog gospodarstva, iako se čelnici G-20 ne slažu oko ključnih pitanja. Američki predsjednik Barack Obama u Kanadu je stigao s porukom da javnom potrošnjom treba i dalje podupirati krhki oporavak gospodarstva, dok europski čelnici, opterećeni dužničkom krizom koja je pogodila Grčku, uvelike naglašavaju potrebu za smanjenjem dugova. Nesuglasice unutar G-20 postoje oko raznih pitanja, primjerice načela za reformu bankarskog sektora. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju