Papa Franjo na konferenciji (Foto: AFP)
Papa Franjo na konferenciji (Foto: AFP)

Philippe Barbarin, francuski rimokatolički kardinal osuđen ovaj mjesec jer nije prijavio optužbe za spolno zlostavljanje protiv jednog svećenika, sastao se u ponedjeljak s papom Franjom pošto je najavio da planira podnijeti ostavku na dužnost nadbiskupa Lyona.


Vatikanski dnevni popis audijencija kod Pape potvrđuje da se sastanak dogodio, ali pojedinosti nisu poznate. Nije poznato je li Papa prihvatio njegovu ostavku.

Vezani članci Svećenik, ilustracija (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL) Otvorena istraga protiv svećenika Kordića zbog optužbi za seksualno zlostavljanje: ''Nikad nisam dirao djevojčice'' Prosvjedi protiv kardinala Pella (Foto: AFP) Moguć zatvor australskim novinarima zbog izvješćivanja o suđenju kardinalu Pellu: "Skandalizirali su slučaj"

Barbarin (68), najviše rangirani svećenik upleten u takav skandal u Crkvi u Francuskoj, osuđen je 7. ožujka na šest mjeseci uvjetno. On je najavio žalbu na presudu. No nakon saslušanja, rekao je da planira podnijeti ostavku.

Sud u Lyonu presudio je da je u razdoblju od srpnja 2014. do lipnja 2015. zataškao optužbe desetaka dječaka da ih je svećenik Bernard Preynat spolno zlostavljao 1980-ih i 1990-ih. Njemu će se suditi kasnije ove godine.

Barbarin niječe da je slučaj, koji se dogodio prije njegova dolaska u lyonsku biskupiju 2002., zataškao.

Preynat je priznao da je spolno zlostavljao dječake. (Hina)

Slučaj Pevec: "Zamolio bih hrvatske građane da mi posude po jednu kunu kako bih to mogao platiti"