Obavijesti Video Pretražite Navigacija
6 mjeseci uvjetno

Francuski kardinal osuđen jer nije reagirao na optužbe za seksualno zlostavljanje

Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP) Foto: AFP
Francuski sud osudio je u četvrtak katoličkog nadbiskupa Lyona, kardinala Philippea Barbarina, na uvjetnu kaznu zatvora od šest mjeseci jer nije reagirao na optužbe za seksualno zlostavljanje djece izviđača u svojoj župi osamdesetih i devedesetih godina.

Barbarin je najviše pozicionirani svećenik koji se našao u skandalu seksualnog zlostavljanja djece u Katoličkoj Crkvi u Francuskoj.

Pročitajte i ovo Pogreb Alekseja Navaljnog Mora odraditi pokoru Suspendiran svećenik koji je vodio pogrebni obred za Navaljnog: Bit će poslan u drugu crkvu da čita psalme Slika nije dostupna Crkva prati fenomen Novi apostolski vizitator za Međugorje: ''Papa mi je rekao, budi tamo i prati ljude''

Proglašen je krivim jer nije prijavio navode o seksualnom zlostavljanju u 1980-ima i u ranim 1990-ima koje je navodno počinio jedan svećenik kojemu se sudi krajem godine. Barbarin ima 10 dana za žalbu.

Barbarinovo suđenje postavilo je katoličke svećenike u centar zbivanja u vrijeme kada je papa Franjo pod udarom kritičara zbog crkvenog odgovora na seksualno zlostavljanje djece u Katoličkoj Crkvi.

Papa je prošlog mjeseca završio konferenciju o svećeničkom seksualnom zlostavljanju djece u Vatikanu najavivši "totalnu borbu" protiv kriminalnih radnji koje se moraju "izbrisati s lica zemlje".

Žrtve i njihovi predstavnici izrazili su duboko razočaranje jer je papa Franjo samo ponovio prošla obećanja te je ponudio tek manji broj konkretnih prijedloga. (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene