Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP) Foto: AFP

Francuski sud osudio je u četvrtak katoličkog nadbiskupa Lyona, kardinala Philippea Barbarina, na uvjetnu kaznu zatvora od šest mjeseci jer nije reagirao na optužbe za seksualno zlostavljanje djece izviđača u svojoj župi osamdesetih i devedesetih godina.


Barbarin je najviše pozicionirani svećenik koji se našao u skandalu seksualnog zlostavljanja djece u Katoličkoj Crkvi u Francuskoj.

Vezani članci Mons. Mladen Uzinić i Mario Jurič - 1 Biskup Mate Uzinić o odlasku iz Dubrovnika, komentirao i nove mjere: "Nemamo druge nego pokušati živjeti s njima" Svećenik, ilustracija (Foto: AFP) Ispovijest još jedne žrtve svećeničkog zlostavljanja: "Bila sam poslušna kao robot. Tog dana je nešto u meni umrlo"

Proglašen je krivim jer nije prijavio navode o seksualnom zlostavljanju u 1980-ima i u ranim 1990-ima koje je navodno počinio jedan svećenik kojemu se sudi krajem godine. Barbarin ima 10 dana za žalbu.

Barbarinovo suđenje postavilo je katoličke svećenike u centar zbivanja u vrijeme kada je papa Franjo pod udarom kritičara zbog crkvenog odgovora na seksualno zlostavljanje djece u Katoličkoj Crkvi.

Papa je prošlog mjeseca završio konferenciju o svećeničkom seksualnom zlostavljanju djece u Vatikanu najavivši "totalnu borbu" protiv kriminalnih radnji koje se moraju "izbrisati s lica zemlje".

Žrtve i njihovi predstavnici izrazili su duboko razočaranje jer je papa Franjo samo ponovio prošla obećanja te je ponudio tek manji broj konkretnih prijedloga. (Hina)