Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unatoč protivljenju saveznica

Francuska Rusiji isporučuje Mistral - 'To je lažna debata koju vode licemjeri'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski dužnosnici branili su odluku predsjednika Francoisa Hollandea da ujesen isporuči nosač helikoptera Rusiji unatoč pozivima Velike Britanije i SAD-a da to ne učini.

Govoreći uoči sastanka Vijeća za vanjske poslove EU-a na kojemu je jedna od tema najnoviji razvoj događaja u Ukrajini nakon rušenja malezijskog putničkog zrakoplova iznad istočne Ukrajine i sankcije Moskvi, Hollande je u ponedjeljak kasno navečer izjavio da će prvi ratni brod Mistral biti isporučen kao što je i planirano u listopadu, ali da će odluka o drugom brodu ovisiti o ponašanju Moskve u ukrajinskoj krizi.

Pročitajte i ovo Pogreb Alekseja Navaljnog Mora odraditi pokoru Suspendiran svećenik koji je vodio pogrebni obred za Navaljnog: Bit će poslan u drugu crkvu da čita psalme Francuska šalje vojsku u Ukrajinu? 2000 vojnika Ruski obavještajci tvrde da Francuska šalje vojsku u Ukrajinu i upozoravaju: "Postat ćete legitimna meta za napad"

Barack Obama: 'Putin mora priznati novu ukrajinsku vladu u suprotnom slijede oštre sankcije'

To je dosad najjasniji signal Pariza da namjerava ispuniti kontroverzni ugovor unatoč ukrajinskoj krizi i došao je samo nekoliko sati nakon što je britanski premijer David Cameron rekao da bi njegovoj zemlji bilo "nezamislivo" to učiniti.

'Hollande se ne povlači. On će isporučiti prvi brod unatoč činjenici da je od njega zatraženo da to ne učini', rekao je Jean-Christophe Cambadelis, čelnik Hollandeove vladajuće Socijalističke stranke, u izjavi za televiziju u utorak.

'To je lažna debata koju vode licemjeri... Kada vidite koliko je (ruskih) oligarha potražilo utočište u Londonu, David Cameron bi trebao početi s čišćenjem ispred vlastitog praga.'

'Samo zato što Amerikanci kažu 'skočite', mi ne bi trebali skočiti', rekao je Xavier Bertrand, bivši ministar u vladi Nicolasa Sarkozyja u čije je vrijeme potpisan ugovor s Rusijom, za radio France Inter. 'Francuska riječ i njezin potpis moraju se poštovati'

EU: Postoji ozračje za uvođenje treće faze sankcija protiv Rusije

Američki predsjednik Barack Obama izrazio je zabrinutost zbog ugovora o isporuci Mistrala u lipnju radi potpore Rusije separatistima u istočnoj Ukrajini. Visoki dužnosnik američke administracije rekao je u ponedjeljak da se Washington i dalje protivi isporuci ratnih brodova.

Cameron je pozvao u ponedjeljak EU-u da uvede gospodarske sankcije protiv Rusije i da prestane prodavati oružje toj zemlji.

Francuska je 2011. godine potpisala s Rusijom ugovorom o gradnji dva ratna broda tipa Mistral u vrijednosti 1,2 milijarde eura. Isporuka prvog broda predviđena je za jesen i Hollande je rekao da će biti isporučen jer je već plaćen, a da će isporuka drugog broda ovisiti o ponašanju Moskve u ukrajinskoj krizi.

Za otkazivanje drugog broda, sankcije EU-a moraju biti dogovorene na razini šefova država i Vlada, izjavio je predstavnik francuske Vlade. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene