Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Činjenice pa rasprava

EU: Postoji ozračje za uvođenje treće faze sankcija protiv Rusije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Treća faza ovisi o rezultatima istrage pada malezijskog zrakoplova, objasnila je Vesna Pusić.

U Europskoj uniji postoji ozračje da se ide u pravcu uvođenja treće faze sankcija protiv Rusije, što će ovisiti o rezultatima istrage pada malezijskog zrakoplova iznad istočne Ukrajine, izjavila je u utorak u Bruxellesu hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Ukrajinci bijesni Rusi likuju zbog papine izjave: "To je poruka Zapadu da prizna da je u krivu" Rusi uništili ukrajinski HIMARS Velika eksplozija VIDEO Prvi put od početka rata: Rusi silovitim napadom zadali težak udarac Ukrajincima

'Ključno je najprije utvrditi činjenice, a onda ćemo raspravljati o mogućnosti uvođenja treće faze sankcija, nakon što se utvrdi odgovornost za ovu tragediju, koja je i u rezoluciji UN-a, nazvana obaranjem zrakoplova', rekla je ministrica Pusić po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a, na kojem će glavna tema biti stanje u Ukrajini i reakcija na obaranje malezijskog zrakoplova. U zrakoplovu koji je poletio iz Amsterdama prema Kuala Lumpuru i koji je pao iznad istočne Ukrajine, poginulo je 298 ljudi. Među žrtvama je najviše Nizozemaca, više od 190 ljudi.

MH17: Rusija spremna pružiti 'kompletnu pomoć' u istrazi o zrakoplovu

'Pokušat ćemo postići konsenzus, ali mislim da postoji ozračje da se ide u pravcu treće faze sankcija', rekla je ministrica Pusić.

Ministrica Pusić je dodala da postoje dvije moguće reakcije EU-a: jedna je proširenje postojećeg popisa sankcioniranih osoba i tvrtki iz Rusije, a druga je prelazak u treću fazu, uvođenje gospodarskih sankcija, rekla je ministrica Pusić, dodajući da će Hrvatska, ovisno o rezultatima istrage, podržati oštrije sankcije.

EU je uveo prve sankcije protiv Rusije nakon aneksije Krima u ožujku. Tada je uspostavljen popis osoba kojima je zabranjen ulazak u EU i zamrznuta imovina.

Treća faza sankcija mogla bi ozbiljno naštetiti ruskom gospodarstvu, ali i interesima pojedinih zemalja članica EU-a, koje imaju intenzivnu gospodarsku suradnju s Rusijom.

Visoka predstavnica za vanjske i sigurnosne poslove Catherine Ashton izjavila je istražiteljima treba omogućiti slobodan pristup mjesta gdje je zrakoplov pao.

'Treba provesti istragu. Sve informacije iz različitih izvora moraju biti ispitane, a mi trebamo razmotriti posljedice toga događaja', rekla je Ashton.

Rusija traži da istragu vodi međunarodna zajednica, a ne Ukrajina

Britanski premijer David Cameron pozvao je u ponedjeljak EU-u da uvede gospodarske sankcije protiv Rusije i na prestanak prodaje oružja toj zemlji. Francuska je 2011. godine potpisala s Rusijom ugovorom o gradnji dva ratna broda tipa Mistral u vrijednosti 1,2 milijarde eura i Pariz je sada pod pritiskom europskih saveznika. Isporuka prvog broda predviđena je za jesen, a francuski predsjednik Francois Hollande je rekao da će taj brod biti isporučen jer je već plaćen, a da će isporuka drugog broda ovisiti o ponašanju Moskve u ukrajinskoj krizi.

Crne kutije putuju u Maleziju, a tijela poginulih putnika prebacuju se u Nizozemsku

'Moramo poslati jasnu poruku i moramo razmotriti zabranu prodaje svih vrsta vojne opreme, brodova i tehnologije. To mora prestati', rekao je novi britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond.

'Došlo je vrijeme da se uvede embargo na oružje i da se malo probudimo', rekao je litavski ministar vanjskih poslova Linas Linkevičius.

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt je rekao da je 'teško braniti prodaju oružja Rusiji'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene