Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijedlog službeno usvojen

Francuska predlaže zakon o istospolnim brakovima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Plan zakona o legalizaciji istospolnih brakova u Francuskoj, koju je tijekom predizborne kampanje obećao francuski predsjednik Francois Hollande službeno je usvojen nakon predstavljanja pred vladom, a u siječnju će o njemu raspravljati i francuski parlament koji ga je prošle godine odbio.

Ovaj će zakon predstavljati napredak za cijelo društvo, rekao je predsjednik Hollande. 'Riječ je o vrlo važnom koraku prema jednakosti prava', kazala je ministrica obitelji Dominique Bertinotti nakon sastanka članova vlade te dodala kako će se rasprava o ovom pitanju nastaviti među članovima parlamenta. Ministrica je pozvala da rasprava o pitanju kojemu se protivi velik dio desne oporbe, kao i Katolička crkva, bude realna.

>> Francuska crkva protiv legalizacije gay brakova

'Brak je zajednica između dviju osoba istoga ili različitog spola', stoji u planu zakona, u sklopu kojega će se raspravljati i o mogućnosti da istospolni par ima pravo na usvajanje djece. Zakon o 'braku za sve' trebao bi promijeniti definiciju braka u građanskom zakonu iz 'zajednice muškarce i žene' u 'zajednicu dviju osoba'.

Nekoliko europskih država, među kojima su Belgija, Nizozemska, Portugal i Španjolska, već je legaliziralo istospolni brak i usvajanje djece. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Ilustracija Zapad Afrike Prekinuli veze s Francuskom, primili ruske instruktore: ''Ovdje smo kako bismo uvježbavali vojsku'' Slika nije dostupna Kršćanska zemlja Rumunjska predložila zakon protiv istospolnih brakova

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene