Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Plan zakona o legalizaciji istospolnih brakova u Francuskoj, koju je tijekom predizborne kampanje obećao francuski predsjednik Francois Hollande službeno je usvojen nakon predstavljanja pred vladom, a u siječnju će o njemu raspravljati i francuski parlament koji ga je prošle godine odbio.


Ovaj će zakon predstavljati napredak za cijelo društvo, rekao je predsjednik Hollande. 'Riječ je o vrlo važnom koraku prema jednakosti prava', kazala je ministrica obitelji Dominique Bertinotti nakon sastanka članova vlade te dodala kako će se rasprava o ovom pitanju nastaviti među članovima parlamenta. Ministrica je pozvala da rasprava o pitanju kojemu se protivi velik dio desne oporbe, kao i Katolička crkva, bude realna.

>> Francuska crkva protiv legalizacije gay brakova

'Brak je zajednica između dviju osoba istoga ili različitog spola', stoji u planu zakona, u sklopu kojega će se raspravljati i o mogućnosti da istospolni par ima pravo na usvajanje djece. Zakon o 'braku za sve' trebao bi promijeniti definiciju braka u građanskom zakonu iz 'zajednice muškarce i žene' u 'zajednicu dviju osoba'.

Nekoliko europskih država, među kojima su Belgija, Nizozemska, Portugal i Španjolska, već je legaliziralo istospolni brak i usvajanje djece. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Francuski parlament (Foto: AFP) Francuski parlament izglasao stroži migracijski zakon: Pritvor pred deportaciju dvostruko dulji Slika nije dostupna Meksiko legalizirao gay brakove