Farma pataka, ilustracija
Farma pataka, ilustracija Foto: Afp

Francusko ministarstvo poljoprivrede priopćilo je u utorak da je visoko patogena ptičja gripa H5N8 otkrivena na farmi pataka na jugozapadu zemlje, čime je potvrđeno izbijanje zaraze na prvoj farmi u Francuskoj ove godine.


Zaraza je najprije prijavljena u ponedjeljak, no tada se još nije znalo kojeg je soja virus. Ptičja gripa brzo se širi Europom, a peradarska je industrija u pripravnosti nakon prijašnjeg izbijanja zaraze koje je uzrokovalo odstrel desetaka milijuna ptica.

"Nacionalni referentni laboratorij ANSES potvrdio je danas zarazu virusom H5N8 na farmi od 6000 pataka, u općini Benesse-Maremne (regija Landes), u kojoj je 5. prosinca zabilježena visoka smrtnost", navodi se u priopćenju ministarstva.

Sigurnosna zona postavljena je oko farme 7. prosinca, što podrazumijeva dodatni nadzor, zabranu premještanja peradi i dodatne sanitarne mjere, priopćilo je ministarstvo te dodalo da su sve patke na farmi ubijene.

Virus u trgovinama za kućne ljubimce

Francuska je već otkrila virus H5N8 na pticama koje se prodaju u trima trgovinama za kućne ljubimce. U istrazi je otkriveno da je divlje ptice prodala ista osoba na sjeveru Francuske, priopćilo je prošli tjedan ministarstvo poljoprivrede.

Uz to, potvrđeno je da su tri uginula divlja labuda i divlja guska, pronađeni prošli tjedan, nositelji virusa H5N8, priopćilo je ministarstvo.

Francuska je zbog širenja virusa ptičje gripe početkom studenog podignula razinu sigurnosne uzbune na "visoku", što zahtijeva držanje ptica u zatvorenom ili postavljanje zaštitnih mreža kako bi se spriječio kontakt s divljim pticama koje šire bolest.

Policija u Vukovaru Pa dobro, ljudi, što je s vama: Pozitivni izašli obavljati poslove u gradu, završili s kaznenom prijavom

Kune na farmama u Danskoj Zbog mutiranog virusa pobili 17 milijuna životinjica, ali sad se pojavio novi problem. Premijerka kroz suze: "Oprostite... i za mene je ovo jako emocionalno"

Ministarstvo je naglasilo da se ptičja gripa ne može prenijeti jedenjem proizvoda od peradi. Virus H5N8 nikad nije otkriven kod ljudi.

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju