Obavijesti Video Pretražite Navigacija
vlada priznala greške

Zbog mutiranog virusa pobili 17 milijuna životinjica, ali sad se pojavio novi problem. Premijerka kroz suze: "Oprostite... i za mene je ovo jako emocionalno"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danska oporba zatražila je od vlade da iskopa milijune nerčeva koji su usmrćeni zbog straha od širenja COVID-a, prenosi u petak BBC.

Problem je u dva mjesta u kojima su zakopani - jedno je pored jezera u kojem se ljudi kupaju, a drugo nedaleko od izvora pitke vode.

Pročitajte i ovo Mette Frederiksen pozvala i druge da to učine Danska premijerka: "Svu artiljeriju koju imamo poslat ćemo Ukrajini" Odron u Danskoj - 2 "Kontaminirano tlo" Ekološka katastrofa na sjeveru Europe: Ogromno brdo smeća kreće se prema selu

Otkriće mutiranog soja koronavirusa u nerčeva dovelo je do masovne eutanazije oko 17 milijuna tih životinja, što je zadalo veliki udarac industriji krzna u Danskoj, najvećoj u Europi.

Vlada je priznala greške, a političari se sada pitaju kako je najbolje riješiti problem više od 10.000 tona nerčeva.

Problem je eskalirao nakon izvješća da tijela uginulih životinja izbijaju na površinu zbog dušika i fosfora koji nastaju prilikom raspadanja.

Premijerka Mette Frederiksen plakala je kada je posjetila farmu nerčeva u četvrtak.

"Ovdje su dvije generacije farmera, otac i sin čiji je život u vrlo kratkom vremenu postao očajan. Za njih je to jako emocionalno, oprostite... i za mene", izjavila je uplakana premijerka.

Pravni stručnjaci kažu da je vlada nastavila s pokapanjem nerčeva unatoč tome što nisu donesene procjene utjecaja na okoliš.

Oporbeni liberali smatraju da životinje treba iskopati i pohraniti u kontejnere za stajsko gnojivo, smatrajući to sigurnijom metodom.

Ministrica zaštite okoliša u petak govori pred parlamentom, na sjednici posebno sazvanoj zbog tog problema, piše BBC.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene