Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bijelim platnom

FOTO Zbog sablažnjivih Iranaca UN pokrio spolovilo na reljefu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Reljef s prikazom muškarca kao od majke rođenog u UN-ovoj zgradi u Ženevi na 'ključnom' je mjestu prekriven bijelim platnom kako bi se izbjegla eventualna uvreda izaslanstva Irana, koje ondje uskoro stiže.

Bareljef koji prikazuje nagog muškarca u ležećem položaju s vidljivim spolovilom na ulazu u vijećnicu u UN-ovoj palači u Ženevi pokriven je velikim bijelim platnom, dan uoči sutrašnjeg početka pregovora Europske unije i Irana o iranskom nuklearnom programu.

Pročitajte i ovo Pogled na Zemlju s Mjeseca moćno ubojito sredstvo Rat se seli u svemir? Evo što najveće vojne sile kažu o donedavno nezamislivom načinu ratovanja Ilustracija Nuklearno naoružanje Povjerljivo izvješće otkrilo opasnost: "Imaju dovoljno obogaćenog uranija za tri nuklearne bombe"

>> Putopis iz Irana I. dio: Evo kako žive žene u Iranu!

Informaciju je u ponedjeljak objavio list Tribune de Geneve na svojoj internetskoj stranici, dodavši da je platno postavljeno prije nekoliko dana. Ispred platna su postavljene zastave EU i Irana.

Platno zastire mramorni bareljef, djelo britanskog kipara Erica Gilla. Kip nazvan 'Stvaranje čovjeka' dijelom je nadahnut Michelangelovom freskom 'Stvaranje Adama'. Velika Britanija je to djelo podarila UN-u 1938.

Kako navodi Tribune de Geneve, konzultacije UN-a i Irana održat će se u privatnim salonima s pogledom na 'Stvaranje čovjeka' i zato se ne želi 'sablazniti' iranske goste.

UN-ova služba za odnose s javnošću rekla je, odgovarajući na novinarsko pitanje, da je poštovala zahtjev zemlje domaćina, to jest Švicarske.

Kako navodi glasnogovornik švicarskog ministarstva vanjskih poslova, zastor je postavljen kako bi se dobila 'neutralna podloga' za zajedničko fotografiranje sudionika koja ujedno služi da se sakriju vrata vijećnice.

Iran se nada napretku

inače, iranski ministar vanjskih poslova i glavni nuklearni pregovarač Mohamed Džavad Zarif izrazio je u ponedjeljak nadu da će Teheran i zapadne sile na pregovorima u Ženevi ovaj tjedan dogovoriti okvirni raspored rješavanja iranskog nuklearnog pitanja, ali je upozorio da taj proces neće biti jednostavan.

Ti će pregovori biti prvi od izbora novog iranskog predsjednika Hasana Rohanija, umjerenog klerika koji se zauzima za poboljšanje odnosa sa Zapadom kako bi se ukinule sankcije Iranu. 'Sutra je početak teškog i relativno opsežnog koraka prema naprijed. Nadam se da bismo do srijede mogli postići sporazum o okvirnom rasporedu rješavanja problema', rekao je Zarif u poruci postavljenoj na njegovoj Facebook stranici.

'Ali čak i uz dobru volju suprotne strane, postizanje sporazuma o pojedinostima i početak implementacije najvjerojatnije će zahtijevati još jedan sastanak na ministarskoj razini', dodao je Zarif.

Zapadne zemlje vjeruju da je iranski program obogaćivanja urana usmjeren na proizvodnju nuklearnog oružja, što službeni Teheran opovrgava, tvrdeći da nuklearnu tehnologiju razvija isključivo u mirnodopske svrhe.

Rohanijev izbor za predsjednika umjesto tvrdolinijaša Mahmuda Ahmadinedžada u lipnju potaknuo je nade da bi se desetljeće dug nuklearni spor mogao riješiti mirnim putem. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene