Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trajat će 6 do 7 dana

FOTO Jedna od najvećih pomorskih operacija u povijesti: Costa Concordia na posljednjoj 'plovidbi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uništeni talijanski kruzer Costa Concordia podiže se i sprema na 'plovidbu' prema luci u Genovi, u jednoj od najvećih pomorskih operacija u povijesti.

Radnici polako podižu uništeni kruzer Costa Concordia tako što pumpaju zrak u spremnike pričvršćene uz bokove broda. Čitava operacija trebala bi potrajati šest do sedam dana, odnosno dok Costa Concordia ne stigne u luku Genova uz pomoć remorkera, gdje će biti rastavljena na dijelove i poslana na otpad, prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prati je vojna mornarica FOTO Costa Concordija krenula na svoju posljednju plovidbu Slika nije dostupna Dvije godine nakon brodoloma VIDEO Pogledajte kako danas izgleda unutrašnjost Costa Concordije

Podsjetimo, talijanski je kruzer u siječnju 2012. godine udario u hrid nedaleko od otoka Giglio, nakon čega se prevrnuo. U toj su pomorskoj nesreći poginule 32 osobe.

FOTO Pripreme za posljednje putovanje

U rujnu 2013. godine olupina Costa Concordije je uspravljena te je otad polupotopljena i osigurava je šest platformi.

Franco Gabrielli, šef agencije za civilnu zaštitu koja nadgleda operaciju izvlačenja kruzera ističe da će prva faza operacije biti najopasnija, jer će se brod odvojiti od platformi koje ga osiguravaju.

Stotine ronilaca i inženjera sudjeluje u operaciji spašavanja tog kruzera, koji je čak dvaput veći od legendarnog Titanica.

Kapetan tog kruzera, koji je među prvima pobjegao s tonućeg broda, na suđenju je zbog napuštanja broda pod optužbom za ubojstvo iz nehaja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene