Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pripreme za izlazak

Čileanski rudari počeli vježbati uz televizor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trideset trojica rudara koji su već 38 dana zarobljeni na dnu čileanskog rudnika počinju se tjelovježbom pripremati za izlazak na površinu, uz pomoć videa i trenera na površini, izvijestile su vlasti.

Za rudare koji su 700 m pod zemljom ovo je 'najteža faza', rekao je čileanski ministar zdravstva Jaime Manalich, istaknuvši da će 'nakon 4 do 5 tjedana života u skučenom prostoru osjetiti tjeskobu, doživjeti uspone i padove'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pozivao na fizioterapiju Nogometni trener godinama silovao tinejdžere: Dovodio ih u stan i napastovao na stolu za masažu Ilustracija Drama u Čileu Gola žena usred zračne luke napadala putnike: Osoblje samo gledalo

'Dogovorili smo se da ćemo ih pripremiti za izlazak van', kazao je ministar novinarima okupljenim pred rudnikom San Joseom.

'Na površini će biti njihov osobni trener koji je osmislio program jednosatne priprave na dan koji će rudari moći pratiti putem 'televizije' s optičkim kabelom postavljenom na dubini od 700 m', dodao je.

>> VIDEO: Rudari živi nakon 17 dana, ali ostat će dolje još mjesecima!

Izlazak rudara predviđa se između početka studenog i početka prosinca kroz tunele za spašavanje, jedan po jedan, uz pomoć posebne košare koja će se povlačiti s površine. Izvlačenje svakog pojedinog rudara može potrajati između 20 minuta i dva sata. Zato moraju biti 'u dobroj tjelesnoj spremi', istaknuo je Manalich. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene