Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvlačenje na površinu

Put do vrha: Kapsula malo šira od ramena rudara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rudari su se trebali, osim psihički, i fizički pripremiti za izvlačenje.

Kako tijekom izvlačenja iz rudnika ne bi povraćali bili su na posebnoj dijeti te im je bila određena tjelovježba. Nakon odjevanja zelenog odijela od posebnog materijala otpornog na vlagu, svaki rudar ušao je u kapsulu i krenuo na put prema površini tunelom dugim 625 metara.

Pročitajte i ovo 13 rudara ostalo zatrpano u rudniku zlata u Rusiji - 1 Borba s vodom i stijenama Strašna nesreća u rudniku zlata: Dva dana u ruševinama zatrpano 13 rudara, ne zna se u kakvom su stanju Slika nije dostupna U izradi FOTO: Ovom kapsulom spašavat će se čileanski rudari

Nakon 69 dana provedenih u mraku rudari su se prije izlaska na površinu trebali suočiti i s klaustrofobičnom vožnjom u kapsuli, koja je bila nešto šira od njihovih ramena. Kapsula je široka 54 centimetra i visoka četiri metra.

Naočale za spas od jake svjetlosti

U cijevi se nalazila komunikacijska oprema i kisik, a iznimno su važne bile i naočale koje su posebno prilagođene rudarima kako im ne bi smetalo danje svjetlo nakon dugog boravka u mraku.

>> Pratite UŽIVO: Nakon devet i pol sati izvučen i 11. rudar

>> VIDEO: Pogledajte kako su tekla izvlačenja rudara

Izvlačenje 33 rudara trajalo je od 5:10 sati po srednjoeuropskom vremenu, a predviđalo se da će trajati dva dana. Izvlačenje rudara u početku je trajalo oko sat vremena po rudaru, međutim, s vremenom se ubrzalo pa je posljednji zarobljeni rudar, šef smjene Luis Urzua, izašao 22 sata i 35 minuta nakon početka akcije izvlačenja rudara.

Brzina kapsule je metar po sekundi

Kapsula je putovala jedan metar po sekundi, a mogla je ubrzati i do tri metra po sekundi u slučaju da nešto ne bude u redu s rudarom koji se u njoj nalazi.

Nakon izlaska rudari su obavezno morali proći dvosatni liječnički pregled nakon čega ih se helikopterom prevozilo u bolnicu u gradu Copiapo gdje će ostati dva dana na promatranju. Rudarima koji će biti dobrog zdravstvenog stanja dopustit će se kratki susret s obitelji. Za jednog od rudara poznato je da ima dijabetes, a njegov kolega ima probleme s plućima zbog prašine iz rudnika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene