Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Obistinila su se strahovanja znanstvenika koji prate širenje naftne mrlje u Meksičkom zaljevu. Naftna mrlja ušla je u morsku struju koja kruži Meksičkim zaljevom i očekuju kako će stići do Floride u narednih šest dana.


Spomenuta morska struja kruži Meksičkim zaljevom u smjeru kazaljke na satu, a znanstvenici tvrde kako su njihove sumnje potvrdile satelitske snimke. Satelitske snimke pokazale su kako se stvorio dug rukavac naftne mrlje prema otvorenom moru, odnosno kružnoj struji, a napravio ih je satelit ASAR (Envisat Advanced Synthetic Aperture Radar). 'Mali dio' naftne mrlje iz bušotine Deepwater Horizon dosegao morsku struju koja je dio Golfske struje i mogla bi naftu prenijeti u Atlantski ocean.

Vezani članci Slika nije dostupna Spoj hrvatske pameti i američke operative čisti mrlju Slika nije dostupna Radnik BP-a: Znali smo tjednima za kvar na platformi

>> VIDEO: Nova snimka curenja nafte u Meksički zaljev

'Napravili smo naprednu obradu obradu podataka na slikama, kako bi naglasili stvari poput varijacija na površini mora te brzini kretanja, koji daju uvid u prostornu veličinu naftne mrlje i kako morske struje utječu na nju', objasnio je dr. Fabrice Collard, sa francuskog CLS-a. Francuski znanstvenici vjeruju kako je samo pitanje vremena, odnosno perioda od šest dana, koliko će naftnoj mrlji biti potrebno da stigne do obale Floride. Vjeruju kako će ta vrlo jaka morska struja, pridonijeti pojačanom miješanju nafte i morske vode u narednim danima te kako će to dodatno ugroziti morski ekosistem.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju