Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrinjavajuće izvješće

Testirani prehrambeni proizvodi: "Svaki osmi kontaminiran kancerogenim spojevima"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od kocki za juhu do čokolade i namaza za kruh, svaki osmi proizvod od 152 ispitana sadrži aromatske ugljikovodike mineralnih ulja koji su "zabrinjavajući" za ljudsko zdravlje, upozorava udruga potrošača Foodwatch u izvješću objavljenom u četvrtak.

Foodwatch je testirao 152 prehrambena proizvoda kupljena u Austriji, Belgiji, Francuskoj, Nizozemskoj i Njemačkoj te ustanovio da je njih 19 "kontaminirano aromatskim ugljikovodicima mineralnih ulja, odnosno svaki osmi proizvod".

Sumnja se da su aromatski ugljikovodici mineralnih ulja (MOAH) kancerogeni i mutageni", objašnjava Foodwatch.

"Posebno se upozorava i na njihov utjecaj na rad hormonalnog sustava - endokrini poremećaji", navodi se.

Udruga potrošača ističe da je "Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) objavila da je prijetnja zdravlju svako izlaganje aromatskim ugljikovodicima putem hrane".

Pročitajte i ovo Kruh, ilustracija - 2 Problematičan sastojak Povlači se iz trgovina: Ovaj proizvod predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje

Uzroke onečišćenja teško je identificirati, no udruga smatra da "rizik postoji u cijelom lancu proizvodnje prehrambenih proizvoda".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna objavila UN-ova agencija U listopadu oboren crni rekord: Cijena hrane u svijetu najviša u posljednjih 10 godina

Ta se ulja, primjerice, koriste kao "sredstva protiv prašine, kao maziva za proizvodne strojeve, sredstva za skidanje kalupa i za poliranje te su također sastojci ljepila", objašnjava Foodwatch.

Zbog tih podataka udruga potrošača poziva na donošenje "novog zakona koji bi nametnuo nultu stopu tolerancije na MOAH u cjelokupnoj hrani posvuda u Europi".

Od listopada 2015. Foodwatch je u više navrata upozorio na prisutnost MOAH-a u prehrambenim proizvodima široke potrošnje.

U 2015. ta je organizacija otkrila da je u šest od deset testiranih proizvoda - među kojima su riža, kus-kus, leća, kukuruzne pahuljice ili tjestenina - "bio rizik kancerogenosti povezane s MOAH-om".

Foodwatch je nadalje 2019. godine pokazao da je od 16 mlijeka za dojenčad, a riječ je o proizvodima kupljenima u Francuskoj, Nizozemskoj i Njemačkoj, polovica sadržala "zabrinjavajuću količinu MOAH-a".

U reakciji na to otkriće Europska komisija odlučila je u lipnju 2020. ustanoviti prag za MOAH u mlijeku za djecu.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene