Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve povukli

Otkili da su gumice koje su prodavali djeci - kancerogene!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najveći lanac prodavaonica igračaka u Velikoj Britaniji, The Entertainer, iz prodaje je povukao gumice za pravljenje narukvica i sitnih igračaka jer je otkriveno da sadrže kancerogene kemikalije.

Novinari BBC-a organizirali su testove na raznobojnim gumicama koje prodaje najveći lanac prodavaonica igračaka u Velikoj Britaniji, The Entertainer, i pokazali da one sadrže 40 posto ftalata, piše BBC.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zabrinjavajući podaci u SAD-u Voda kontaminirana kancerogenim kromom Slika nije dostupna Pronađen kancerogeni dioksin Irska povlači svoje prozvode od svinjetine

'Ftalati dospijevaju u ljudski organizam sisanjem i očigledno je da je u tom slučaju sitna igračka koja visi na narukvici veoma rizičan predmet', zaključuje Marion Wilson koja je vodila testitarnje.

Te materije, prema propisima EU, smije u proizvodu biti najviše 0,1 posto, pa kada su objavljeni rezultati testova, The Entertainer je odmah povukao gumice.

VIDEO Ovo je iKnife - kirurški skalpel koji prepoznaje kancerogeno tkivo

'Za nas je sigurnost djece najveći prioritet i zato smo iz preventivnih razloga odmah uklonili sve gumice iz prodaje dok ne obavimo cijelu istragu', priopćili su iz te kompanije.

Ftalati su hlapljive tekućine koje se dodaju plastici polimera za povećanje njihove mobilnosti. Koriste se da bi plastiku učinili fleksibilnijom, ali budući da se radi o poznatom karcinogenu, njihova upotreba je strogo kontrolirana.

Pomama za ovim gumicama od kojih se prave narukvice i sitne igračke krenula je iz SAD, a zahvatila je i Britaniju gdje je od njih napravljena i haljina. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene