Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAT U EUROPI

Biden potvrdio da će SAD poslati tenkove Ukrajini: "Ojačat će sposobnost Ukrajine da obrani svoj teritorij"

Njemačka će poslati tenkove Ukrajini, dozvolit će i drugim zemljama slanje Leoparda 2. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je za konačnu odluku saznao tijekom intervjua za britanski Sky News. Kremlj je već poručio kako taj potez neće biti dobar za međusobne odnose.

 

  • Njemačka Ukrajini šalje svoje Leopard 2 tenkove, a to je odobrila i drugim zemljama
  • Rusija je poručila da će slanje tenkova dodatno ugroziti međusobne odnose
  • Zelenski za konačnu odluku o tenkovima saznao tijekom intervjua
  • Ruska televizija pozvala je Moskvu da napadne Njemačku
  • Rusi su testirali "nevidljivo" oružje u Atlantskom oceanu

Tijek događaja možete pratiti ovdje:

23:01 Za obranu Ukrajine od Rusije ključna je brzina isporuke i količina tenkova, rekao je u srijedu navečer ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

U svom večernjem videoobraćanju, Zelenski je također rekao da je razgovarao s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom i zatražio isporuku projektila dugog dometa i zrakoplova, nakon što su se Sjedinjene Države i Njemačka obvezali da će isporučiti napredne borbene tenkove.

"Sada je ključna brzina i količina. Brzina u obuci naših snaga, brzina u opskrbi Ukrajine tenkovima. Brojke u tenkovskoj potpori", rekao je Zelenski. "Moramo formirati takvu tenkovsku silu, takvu silu slobode da nakon što udari, tiranija nikada više ne ustane."

Zelenski se osvrnuo na svoj razgovor sa Stoltenbergom rekavši da se "mora postići napredak u drugim aspektima naše obrambene suradnje", naime projektilima dugog dometa, topništvu i zrakoplovima za Ukrajinu. "Ovo je san. Ali to je i zadatak. Važan zadatak za sve nas", rekao je Zelenski.

21:30 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski javno se zahvalio američkom predsjednik Joeu Bidenu zbog odluke da se Ukrajini pošalje 31 tenk Abrams.  

"Zahvalan sam američkom narodu na vodstu i potpori! Ovo je važan korak na putu do pobjede. Danas je slobodan svijet ujedinjen kao nikada prije u zajedničkom cilju – oslobođenju Ukrajine. Krećemo se prema naprijed", napisao je Zelenski na Twitteru.

Amerika šalje tenkove Ukrajini

18:12 Američki predsjednik Joe Biden potvrdio je u obraćanju javnosti da će SAD poslati 31 napredan tenk tipa Abrams Ukrajini. 

"Danas najavljujem da će Sjedinjene Države poslati 31 tenk tipa Abrams Ukrajini, što je ekvivalent jednog ukrajinskog bataljuna. Ministar obrane Lloyd Austin preporučio mi je ovaj korak jer će ti tenkovi ojačati sposobnost Ukrajine da obrani svoj teritorij i postigne strateške ciljeve", rekao je Biden.

15:42 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je za odluku Njemačke da Ukrajini pošalje tenkove Leopard 2 saznao usred intervjua za britanski Sky News.

Nakon što ga je novinarka osjeća li olakšanje zbog slanja tenkova, Zelenski je odgovorio: "Još ne." Trenutak kasnije mu je glasnogovornik priopćio sretnu vijest.

"Jako sam sretan. Želim zahvaliti Njemačkoj, Britaniji i SAD-u za ovu odluku. Sve u svemu, jako sam zahvalan svijetu za podršku koju pruža Ukrajini. Iskreno govoreći, sad je kritičan broj tenkova i vrijeme isporuke Ukrajini", dodao je.

Snimku trenutka u kojem je saznao da stižu tenkovim možete pogledati ispod.

Ukrajina se povukla iz Soledara

13:52 Rusko veleposlanstvo u Njemačkoj priopćilo je u srijedu kako odluka Berlina da odobri slanje tenkova Leopard 2 Ukrajini znači da odustaje od svoje "povijesne odgovornosti Rusiji" koja proizlazi iz nacističkih zločina u Drugome svjetskom ratu. Više o tome možete pročitati >>OVDJE.

13:13 Španjolska policija uhitila je u srijedu 74-godišnjeg muškarca osumnjičenog da je poslao pisma bombe u studenom i prosincu ukrajinskom i američkom veleposlanstvu i nekoliko institucija u Španjolskoj, objavilo je španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Španjolski državljanin priveden je u sjevernom gradu Miranda del Ebru. Jedna osoba lakše je ozlijeđena pismom bombom u ukrajinskom veleposlanstvu u Madridu. Ukupno šest paketa s eksplozivima poslano je na ciljane adrese uključujući premijera Pedra Sancheza, vladine urede, agenciju EU-a i američko veleposlanstvo od 24. studenoga do 2. prosinca.

13:08 Ukrajinske snage povukle su se iz Soledara u istočnoj Ukrajini. "Ukrajinske snage napustile su Soledar i zauzele bolje strateške položaje", rekao je vojni glasnogovornik Serhij Čerevati iz Istočnih združenih ukrajinskih oružanih snaga.

"Povlačenje naših snaga bilo je dobro kontrolirano, planski, disciplinirano i mirno. U Soledaru smo neprijatelju nanijeli više gubitaka nego što ih je pretrpio tijekom oba čečenska rata", dodao je.

Tenkovi operativni za oko tri mjeseca

13:00 Njemački ministar obrane Boris Pistorius rekao je da bi tenkovi Leopard 2 mogli biti operativni u Ukrajini za otprilike tri mjeseca. "Prvo će se provesti obuka, a potom će se tenkovi poslati u Kijev", rekao je novinarima.

Dodao je da je odluka o slanju tenkova Leopard 2 u Ukrajinu "povijesna". "A Njemačka će razgovarati o daljnjim isporukama sustava naoružanja Ukrajini sve dok traje rat", naveo je. "Međutim, važno je da ne postanemo strana u ratu", rekao je Pistorius te upozorio da odluka o isporuci Leoparda 2 nije razlog za slavlje.

12:55 NEXTA piše kako se i Portugal sprema na slanje tenkova u Ukrajinu. "Portugal se sprema poslati četiri tenka Leopard 2 u Ukrajinu, nakon što ih je razdužio iz svoje vojske", napisali su na Twitteru.

12:35 Njemačka će isporučiti 14 tenkova Leopard 2, no u Njemačkoj nisu svi zadovoljni tom odlukom vlade i parlamenta. Više o tome pročitajte OVDJE.

Njemačka šalje 14 tenkova Leopard 2 Ukrajini

11:41 Njemačka će poslati tenkove Leopard 2 u Ukrajinu i odobrit će njihovo slanje iz partnerskih zemalja, rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit. Država će osigurati 14 borbenih tenkova, logistiku i streljivo, javlja Sky News.

"Obuka ukrajinskih posada uskoro počinje u Njemačkoj", stoji u priopćenju. "Osim obuke, paket će također uključivati logistiku, streljivo i održavanje sustava", dodaje se.

Odluka Njemačke otvara put zemljama poput Poljske, Španjolske i Norveške da pošalju svoje zalihe tenkova Leopard. "Ova odluka slijedi našu dobro poznatu liniju potpore Ukrajini koliko god možemo", rekao je kancelar Olaf Scholz. "Na međunarodnoj razini djelujemo usko koordinirano", dodao je.

11:26 "Tenkovi koje isporučuje SAD gorjet će kao i svi ostali", poručio je Kremlj u srijedu. Predloženu isporuku tenkova M1 Abrams Ukrajini opisuju kao skupu ludost. Naime, Washington je objavio da je spreman poslati desetke borbenih tenkova, opremljenih topom od 120 mm.

Televizijski voditelj pozvao na bombardiranje njemačke

10:59 Ruski televizijski voditelj Vladimir Solovjev pozvao je Moskvu da napadne Njemačku nakon "odluke o slanju tenkova u Ukrajinu". Naime, prema neslužbenim podacima, SAD bi mogla Ukrajini poslati 30 tenkova Abrams, a Njemačka bi mogla odobriti slanje najmanje 14 tenkova Leopard 2.

Ruski državni mediji na ove informacije reagirali su bijesno, a Solovjev je pozvao Kremlj da kao odgovor - bombardira Njemačku. Reporter BBC-ja Francis Scarr objavio je isječak na društvenim mrežama. Solovjev navodi da Nijemci moraju "znati koje su nove nacističke vođe podigli i doveli na vlast". "Vi europski farizeji, vi nacistička đubrad!" kazao je.

10:30 Guverner okupirane ukrajinske regije Doneck kojeg je postavila Rusija u srijedu tvrdi da paravojna skupina Wagner napreduje u gradu Bahmutu te da se borbe vode u četvrtima koje su ranije držali Ukrajinci. Reuters nije uspio neovisno potvrditi tvrdnju Denisa Pušilina o situaciji na bojnom polju.

"Jedinice, posebice Wagnerove, napreduju u samom Artjomovsku", prenosi ruska novinska agencija riječi guvernera, koristeći ruski naziv za taj grad. "Borbe se već vode na periferiji i u četvrtima koje je donedavno držao neprijatelj", rekao je Pušilin.

Objavljeni novi podaci o gubitcima

10:01 Ukrajina je objavila nove podatke o gubitku ruske vojske. Navodi da je od početka rata ubijeno oko 123.080 vojnika, uništen 3161 tenk, 6307 oklopnih vozila, 290 aviona i 281 helikopter.

9:40 Maksim Kozicki, guverner Lavova, upozorio je stanovnike da ostanu u skloništima za vrijeme zračne uzbune.

"Jučer je prijetila opasnost od napada krstarećim raketama s područja Bjelorusije. Opasnost je trajala 40 minuta i nije se ostvarila. Jutros su se ponovno oglasile sirene za zračnu uzbunu, avioni A-50, SU-30 i MIG-31 poletjeli su u Bjelorusiju. Ostanite u skloništima", poručio je građanima.

Rusija testirala "nevidljivo" oružje

9:15 Rusko ministarstvo obrane u srijedu je priopćilo da je fregata Admiral Gorškov testirala svoje udarne sposobnosti na zapadu Atlantskog oceana. Ministarstvo je priopćilo kako je fregata provela računalnu simulaciju hipersoničnih projektila Cirkon.

Oni imaju domet od 900 kilometara i mogu putovati brzinom nekoliko puta većom od brzine zvuka, što značajno otežava obranu protiv njih. U priopćenju se ne navodi da je fregata lansirala projekti. Ruski dužnosnici u nekoliko su navrata sugerirali da bi Rusija mogla upotrijebiti svoj nuklearni arsenal, najveći na svijetu, ako se osjeti ugroženom zbog zapadne potpore Ukrajini.

Odgovorili na slanje tenkova u Ukrajinu

8:55 "Nažalost, više oružja iz NATO-a donosi više patnje ljudima u Ukrajini. To također donosi više napetosti na kontinentu. Ali to ne može spriječiti Rusiju da postigne naše ciljeve", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov za CNN.

Njemački parlament priprema se za raspravu o pitanju mogućeg slanja tenkova Leopard njemačke proizvodnje u Ukrajinu. Američki dužnosnici navode da Bidenova administracija dovršava planove za slanje otprilike 30 tenkova Abrams američke proizvodnje u Ukrajinu.

Peskov je rekao da bi svako odobrenje Berlina za isporuke tenkova Ukrajini neizbježno utjecalo na odnose između Rusije i Njemačke, koji su već na "prilično niskoj točki". "Naravno, takve isporuke ne slute na dobro za budućnost odnosa. One će ostaviti neizbježan trag", dodao je.

8:39 Dok se svi bave njemačkim tenkovima Leopard, ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je nove informacije kojima je fokus na ruskim tenkovima.

"Rusija je radila na pripremi malog broja glavnih borbenih tenkova T-14 Armata za prvo operativno raspoređivanje u Ukrajini. Međutim, posljednjih mjeseci raspoređene ruske snage nisu htjele prihvatiti prvu tranšu T-14 koja im je dodijeljena jer su vozila bila u lošem stanju. Nije jasno koji su točno aspekti vozila potaknuli ovu reakciju, ali u posljednje tri godine ruski su dužnosnici javno opisali probleme s motorom T-14 i sustavima toplinskih senzora", napisali su.

8:21 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas puni 45 godina.

Zelenski o isporuci tenkova Ukrajini

8:00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski oprezno je reagirao na izvješća da je njemački kancelar Olaf Scholz pristao isporučiti Ukrajini borbene tenkove Leopard 2.

"Puno truda, riječi i obećanja", rekao je u svojem dnevnom videoobraćanju u utorak kasno navečer. "Ali važno je vidjeti stvarnost", dodao je i upozorio: "Ne radi se o pet ili 10 ili 15 tenkova. Potreba je veća. Svaki dan radimo sve što je potrebno da popunimo manjak. I zahvalan sam svima koji nas u tome podržavaju."

7:45 Službene potvrde da će njemački kancelar Olaf Scholz odobriti poljski zahtjev za isporuku njemačkih tenkova Leopard 2 Ukrajini još nema, a pravila za ponovni izvoz njemačke vojne opreme stroga su i složena.

Sve oružje proizvedeno u Njemačkoj ima u ugovoru o prodaji klauzulu o "krajnjem korisniku", što znači da njihov novi vlasnik treba odobrenje Berlina ako želi proslijediti to oružje drugoj zemlji. Njemačka ima jedan od najstrožih režima izvoza obrane na svijetu, a više o tome čitajte OVDJE.

Pročitajte i ovo Tenk Leopard RAT U EUROPI Prelomili su? Njemačka će poslati tenkove Leopard 2 u Ukrajinu i dopustiti drugima da to učine

Pročitajte i ovo Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik PLJUŠTE OSTAVKE Ukrajina problema ima i izvan bojišta: Vladu trese velika korupcijska afera

Rusija o slanju tenkova Ukrajini

7:30 Očekuje se da će Sjedinjene Države u srijedu objaviti da će poslati teške tenkove u Ukrajinu. Odmah se oglasio Anatolij Antonov, ruski veleposlanik u Sjedinjenim Državama, i poručio: "Očito je da nam Washington namjerno pokušava nanijeti strateški poraz."

U primjedbama objavljenim u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram veleposlanstva istaknuo je: "Ako Sjedinjene Države odluče isporučiti tenkove, onda opravdavanje takvog koraka argumentima o obrambenom oružju definitivno neće uspjeti. To bi bila još jedna očigledna provokacija protiv Ruske Federacije.''


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene