Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na Facebooku je pokrenuta kampanja za slanje nove poruke izvanzemaljcima, putem NASA-inih sondi Voyager 1 i 2.


Voyager 1 i 2 NASA-ine su sonde koje se trenutno nalaze udaljene milijardama kilometara od Zemlje i putuju prema međugalaktičkom prostoru izvan Sunčevog sustava, a lansirane su još davne 1977. godine.

Vezani članci Josip Aladrović Udomiteljica već godinu dana traži sastanak s ministrom Aladrovićem: ''A vi ministre konačno stanite pred udomitelje...'' Slika nije dostupna Izgubljen u prostoru: Znanstvenici ne znaju gdje je Voyager

Njihova primarna misija bila je istražiti Sunčev sustav i slati na Zemlju fotografije planeta i njihovih satelita. Sada je, čini se, tim sondama preostala još jedna misija, odnijeti poruku čovječanstva duboko u svemirska prostranstva i nadati se da će je pronaći izvanzemaljci.

No, u proteklih 40 godina, život ljudi na Zemlji drastično se promijenio te je stoga nadopuna originalne poruke itekako smislena, smatra Christopher Riley, profesor znanosti i medija na Sveučilištu Lincoln.

VIDEO NASA snimila nesvakidašnji zvuk u svemiru

Riley je u tu svrhu pokrenuo Facebook kampanju s ciljem slanja nove, finalne poruke, prije nego li obje sonde ostanu bez napajanja i izgubljene u prostranstvima svemira. Pozvat će i NASA-u da novosloženu poruku pošalje prema objema sondama.

Da bi tu poruku bilo lakše poslati, ona će morati biti doista kratka, ispod 1.000 znakova, što je otprilike dužine sedam "tweetova".

Poruku bi NASA morala poslati na obje sonde prije nego li njihovi elektronički sustavi ostanu bez struje sredinom 2020-ih godina. No, kad i ostanu bez napajanja, dvije će sonde nastaviti put u svemirska prostranstva još dugo, dugo vremena. Što duže, to je veća šansa da ih netko pronađe i dozna za ljudsku rasu.

"To je divna prilika koju ne smijemo propustiti", smatra Riley. Nova poruka zapravo bi dala potencijalnim pronalazačima uvid u dva različita razdoblja ljudske povijesti, i to čak iz dva različita stoljeća.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook