Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napokon slobodan

Oslobođen ogromni brod koji se nasukao u Sueskom kanalu, spasiocima u poslu pomogao prirodni fenomen: "MV Ever Given ponovno je plovan od 4:30"

Spasilački timovi oslobodili su 220.000 tona težak brod Ever Given. Iskoristili su veliku plimu koju je donio pun mjesec.

Uprava Sueskog kanala objavila je da je Ever Given oslobođen. Nakon što su radnici uklonili 27.000 kubika pijeska s obale i uz pomoć plime koju je donio pun Mjesec, brod težak 220.000 tona oslobođen je.

Pročitajte i ovo Sueski kanal Veliki gubitak Nakon napada hutista prihod Sueskog kanala pao za 40 posto: Brodari ga zaobilaze zabrinuti za vlastitu sigurnosti Slika nije dostupna Stotine brodova na čekanju Najveća blokada pomorskog prometa potrajat će danima, oglasio se i vlasnik nasukanog broda: "Naravno da očekujemo tužbe, ali sad je fokus na izvlačenju Ever Givena"

Ogromni kontejnerski brod blokirao je promet u Sueskom kanalu, a oslobođen je tjedan dana nakon što se nasukao. 400 metara dug brod nasukavanjem je prije tjedan dana zatvorio najvažniji pomorski prolaz, piše Daily Mail.

"MV Ever Given ponovno je plovan od 4:30 u ponedjeljak. Trenutačno je osiguran, a više informacija bit će poznato naknadno", objavila je tvrtka Inchcape Shipping Services, pružatelj pomorskih usluga, na svojem Twitteru.

Trenutačno nije poznato koliko će vremena biti potrebno da se Sueski kanal ponovno otvori za promet kako bi se riješili zaostaci stotina brodova koji čekaju na tranzit.

Kako navode vlasti, oko 370 brodova čeka s obje strane na prolazak kroz kanal, uključujući i 25 naftnih tankera. Bloomberg je izvijestio da ih se tamo možda nalazi i 470.

Iskoristili plimu stvorenu punim Mjesecom

Spasioci su iskoristili plimu stvorenu punim Mjesecom, a iz Uprave Sueskog kanala potvrdili su kako bi, da ova operacija nije uspjela, započeo proces iskrcaja tereta kako bi brod bio oslobođen iz pijeska. U noći je zabilježen takozvani supermjesec uz koji idu jače plime i oseke, što je spasiocima pomoglo u njihovu poslu.

U akciji spašavanja pomogao je i tek pristigli specijalizirani tegljač. "Na terenu je 12 tegljača", navedeno je u priopćenju Uprave Sueskog kanala.

Brod Ever Given nasukao se u utorak u Sueskom kanalu za vrijeme pješčane oluje te je blokirao jedan od najprometnijih pravaca na svijetu. Svjetski prijevoznici zbog blokade kanala razmišljali su o slanju teretnih brodova preko Rta dobre nade u Južnoafričkoj Republici, dužoj i skupljoj ruti između Azije i Europe.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene