Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na kongresu bio i Bernardić

Europski socijalisti u Madridu potvrdili Timmermansa za svog kandidata

Frans Timmermans (Foto: AFP)
Frans Timmermans (Foto: AFP) Foto: Afp
Tri mjeseca uoči izbora za Europski parlament europski su socijalisti održali kongres u Madridu na kojem su u subotu potvrdili Fransa Timmermansa kao svog kandidata za predsjednika Europske komisije, te predstavili program kojim će konkurirati konzervativcima i euroskepticima.

Danas osjećam optimizam ovdje, ali i diljem Europe. Dolazi proljeće. Vidim mlade ljude kako marširaju zbog klimatskih promjena, vidim žene koje ustaju protiv nejednakosti i nasilja“, rekao je Timmermans, 57-godišnji nizozemski političar i aktualni potpredsjednik Europske komisije.

Pročitajte i ovo Europski parlament (Foto: Dnevnik Nove TV) - 1 Svatko konja za utrku ima Sedmero europarlamentaraca traži ponovni izbor za Europski parlament: Pitali smo ih čime su se ondje bavili Tonino Picula, kandidat SDP-a na izborima za Europski parlament (Foto: Dnevnik.hr) Europski izbori Picula: ''Otvorilo nam se 10 i pol milijardi eura, više od pola godišnjeg proračuna Republike Hrvatske''

Stranke europskih socijaldemokrata i socijalista (PES) usvojile su svoj manifest, program s kojim će na izborima 26. svibnja nastojati smijeniti konzervativce čiji je aktualni predstavnik Jean-Claude Juncker predsjednik Europske komisije, izvršnog tijela Europske unije.

„Stat ćemo zajedno iza ovog Manifesta, za novi društveni ugovor u Europi“, dodao je Timmermans.

U tom programu, podijeljenom u sedam cjelina, kao prioritete su naveli:

- borbu protiv klimatskih promjena,

- nadilaženje nejednakosti,

- borbu za poreznu pravednost,

- poticanje digitalne revolucije,

- osigiranje poštene transformacije poljoprivrede,

- bolje upravljanje migracijama te

- garantiranje sigurnosti za sve.

„U ovakvim turbulentnim vremenima, kada se nacionalisti i krajnja desnica u mnogim zemljama Europe smatraju potencijalnim partnerima konzervativaca, kada je tradicionalna desnica blizu korištenja retorike krajnje desnice kako bi ostala na vlasti, mi – socijaldemokrati – jedina smo alternativa“, rekao je Sergej Stanišev, predsjednik PES-a.

„Zaštitit ćemo europske vrijednosti jednakosti, ljudskih prava i solidarnosti“, dodao je.

Timmermansu, kao glavnom kandidatu socijalista, konkurirat će njemački predstavnik konzervativaca Manfred Weber. Obojica, međutim, strahuju od euroskeptičnih stranaka čija popularnost raste diljem Europe.

Bernardić: ''Socijaldemokraciji u Europi nema alternative''

U Madridu je bila i delegacija hrvatskog SDP-a predvođena predsjednikom stranke Davorom Bernardićem.

"Danas sam više nego ikada siguran da socijaldemokraciji u Europi nema alternative. Mi u Hrvatskoj znamo kako to izgleda kad nas vladajući pokušavaju vratiti u prošlost i ograničiti stečene ljudske slobode. Jedinstveno stojimo za Europu jednakosti, solidarnosti i socijalne pravde. Ako u Hrvatskoj imamo europske cijene, borit ćemo se da imamo i europske plaće. Ne odustajemo od našeg programa za veće plaće i mirovine i za vraćanje dostojanstva malome čovjeku", poručio je na Facebooku s kongresa Bernardić.

Osim Bernardića ispred SDP-a su na kongresu sudjelovali Tonino Picula, član Predsjedništva PES-a, te međunarodni tajnik Domagoj Hajduković.

Kongres je održan u Španjolskoj čija je manjinska socijalistička vlada nakon osam i pol mjeseci morala raspisati prijevremene izbore jer parlament nije odobrio njen proračun za 2019. godinu.

Premijer Pedro Sanchez najavio je prije tjedan dana prijevremene izbore za 28. travnja, mjesec dana prije nego će se diljem Španjolske održati lokalni i regionalni izbori te oni za Europski parlament.

Njegova Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE), domaćin kongresa u Madridu, prije mjesec dana je izgubila vlast u najmnogoljudnijoj španjolskoj pokrajini Andaluziji, svom tradicionalnom uporištu. Ondje na jugu su nakon prijevremenih izbora na vlast došli kozervativci uz podršku centra i krajnje desnice što je upozorenje socijalistima uoči nadolazećih izbora. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene