Phil Hogan, bivši europski povjerenik za trgovinu
Phil Hogan, bivši europski povjerenik za trgovinu Foto: Afp

Europski povjerenik za trgovinu, Irac Phil Hogan, dao je u srijedu navečer ostavku jer je prekršio mjere protiv koronavirusa u Irskoj.


Hogan je u priopćenju naveo da je predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen podnio ostavku na mjesto europskog povjerenika za trgovinu.

Vezani članci Andrej Šribar i Valentina Baus - 1 U KB-u Dubrava ima mjesta za još samo šest oboljelih: "Nažalost, bolnica se prebrzo puni. Brojke ne lažu. Stariji pitaju ima li za njih uopće nade" Koronavirus u Irskoj, ilustracija Radit će samo trgovine prehranom? Zemlji u koju se preselio velik broj Hrvata prijeti nova karantena

"Sve je jasnije da je kontroverza u pogledu mog nedavnog posjeta Irskoj počela odvraćati pozornost s mog rada kao europskog povjerenika i diskreditirati moj rad u sljedećim ključnim mjesecima, posebice pregovorima o sporazumu o budućim odnosima s Velikom Britanijom", dodao je.

Phil Hogan se ponovo ispričao i naglasio da je vjerovao da poštuje epidemiološke mjere. "Važno je reći da nisam prekršio zakon. Kao predstavnik javnosti, morao sam strože poštivati upute protiv koronavirusa", inzistirao je.

Večera izazvala bijes u Irskoj

Pod pritiskom von der Leyen, Hogan je u utorak u priopćenju na četiri stranice opisao svoj boravak u Irskoj od 31. srpnja do 21. kolovoza. On je 19. kolovoza u Galwaju bio na večeri na kojoj je bilo više od 80 ljudi, daleko više od šest koliko dopuštaju pravila. Također se nije držao pravila o odlasku u karantenu nakon što je u Irsku stigao iz Bruxellesa.

Pozivajući se na negativan test na koronavirus, ustvrdio je da nije prekršio pravila o karanteni. No, priznao je da nije trebao sudjelovati na večeri u povodu 50. obljetnice golf kluba irskog parlamenta na kojoj je bilo 82 uzvanika.

Ovo je razljutilo mnoge u Irskoj koji nisu mogli odlaziti na pogrebe ili su morali otkazati odmore i vjenčanja kako bi udovoljili nekima od najstrožih mjera.

Zbog te je večere odstupilo nekoliko dužnosnika, uključujući irskog ministra poljoprivrede Dara Callearyja. Osim toga, dva dana nakon večere Hogana je irska policija zaustavila jer je za volanom razgovarao na mobitel.

Phil Hogan je imao jedan od ključnih resora u Europskoj komisiji. Njegov odlazak stiže u vrijeme posebno napetih trgovinskih odnosa EU-a sa Sjedinjenim Državama i s Kinom.

Ostavke povjerenika su relativno rijetke i uvijek vrlo osjetljive jer utječu na geografsku i političku ravnotežu na kojoj počiva komisija.