Britanska vlada (Foto: AFP)
Britanska vlada (Foto: AFP)

Je li Ujedinjeno Kraljevstvo brod koji tone? Pred britanskom vladom je vrlo težak period.


Ujedinjeno Kraljevstvo je 'potpuno izgubljeno' nakon Brexita i uskoro će, kada shvate svoje slabosti za pregovaračkim stolom, preklinjati za dogovor, smatraju visoki dužnosnici Europske unije.

Dok službeno traže od Londona da što prije aktivira članak 50. i započne s pregovorima o istupanju, Bruxelles, čini se, uživa u paralizi i neredu kojeg vide u novoj vladi Therese May. Na to upućuje interna komunikaciju u koju je uvid imao britanski Telegraph.

Prema informacijama dobivenima od izvora iz Komisije, njeni visoki dužnosnici smatraju da premijerkin ukor Davidu Davisu, ministru zaduženom za Brexit koji je prerano otkrio vladin stav u budućim pregovorima, dodatni je dokaz da na adresi Downing Street 10 ne postoji koherentna strategija za Brexit.

Bruxellesu u prilog ide i i način na koji su se predstavnici SAD-a, Japana i Indije ponijeli prema britanskom izaslanstvu na nedavnom sastanku G20 u Kini. Jedan sudionik sastanaka to je opisao kao neku vrstu ignoriranja britanskog izaslanstva.

Theresa May rekla je kako će članak 50. Lisabonskog ugovora aktivirati najranije 2017. godine, no prema svemu sudeći pritisak ostalih članica kao i briselske administracija da to učini što prije bit će sve jači. To joj je dao naslutiti i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk tijekom svog ovotjednog posjeta Londonu.